Direktor NLB Montenegro banke osumnjičen za korupciju

Dodajte komentar

Slovenačka Komisija za sprečavanje korupcije potvrdila je listu „Posle in finance” prijavu protiv donedavnog člana uprave Nove Ljubljanske banke Roberta Kleindeinsta zbog namještanja zaposlenja u Montenegrobanci, kćerki kompaniji NLB-a u Crnoj Gori. Prijava obuhvata i ostale bivše članove uprave NLB-a pod vođstvom Boža Jašovića, da su omogućili Kleindeinstu te koruptivne radnje. 

Uprava NLB-a je Kleindeinsta poslala u Montenegrobanku u vrijeme kada su svi znali da će biti promjena u odboru direktora, a pri njegovom imenovanju su svjesno kršena interna pravila poslovanja. Kleindeinst se sumnjiči da je na tri direktorska mjesta zaposlio dvije prijateljice i muža svoje bivše žene, a za sebe izmislio radno mjesto u Montenegrobanci, navodi se u prijavi.

Nova Ljubljanska banka je vlasnik 90 odsto Montenegrobanke, a predsjednik upravnog odbora banke u Crnoj Gori je nekadašnji član uprave NLB-a i Kleindenstov kolega David Benedek. Osim njega i Kleindeinsta u odboru direktora Montenegrobanke su Nataša Veselinović, Jure Peljhan, Anton Ribnikar, Vesna Ambrož Potočnik, Darko Radunović, Polona Caglevič, Dino Redžepagić i Anton Ribnikar.

Benedek i Kleindeinst su, prema navodima prijave, izmislili radno mjesto trećeg izvršnog direktora NLB Montenegrobanke za Roberta Kleindeinsta. NLB Montenegrobanka već ima dva izvršna direktora – Radunovića i Redžepagića, uz glavnog izvršnog direktora, nekadašnjeg državnog tužioca i dugogodišnjeg službenika NLB-a Antona Ribnikara. Postojeća sistematizacija radnih mjesta, kako se navodi u prijavi, ne predviđa trećeg izvršnog direktora.

U prijavi se navodi da bi, sa izmišljenim mjestom za Kleindeinsta, uprava NLB-a grupi Nove Ljubljanske banke prouzrokovala dodatne troškove za njegove plate i druge privilegije koje su povezane sa tim radnim mjestom. Tu spadaju troškovi stana, službenog automobila, goriva i avionskih karata. O svemu tome bi odlučivala uprava NLB-a, zajedno sa Robertom Kleindeinstom.

Prijava Komisiji za sprečavanje korupcije protiv Kleindensta, koji je u okviru uprave NLB-a bio zadužen za kadrovska pitanja, podnesena je zbog zloupotrebe u kadrovskim odlukama, koje prema mišljenju podnosilaca prijave, spadaju u koruptivne radnje.

Kleindeinst je, kako piše u prijavi, ubrzo po imenovanju u upravu NLB-a, u banku doveo prijateljicu Vesnu Vodopivec, koja je postala direktorica sektora za upravljanje kadrovima, a na drugu visoku poziciju, na mjesto direktorice poslovnog sektora je postavio još jednu prijateljicu Lotu Nataliju Zupančić.

U prijavi se ističe da je najkoruptivnija odluka Kleindeinsta bila da na mjesto izvršnog direktora divizije za loše kredite postavi Endrjua Rajapaksu, koji je slučajno muž bivše žene Roberta Kleindeinsta. Imenovanje Rajapakse je omogućeno, jer je uprava banke sektor za upravljanje lošim kreditima rasformirala u dva sektora.

– I tako smo u banci umjesto jednog sektora sa jednim direktorom, dobili dva sektora sa dva direktora, plus jedna divizija sa izvršnim direktorom Rajapaksom bez raspisivanja oglasa – navodi se u prijavi.

Prema navodima lista Robert Kleindeinst je sa mjesta člana upravnog odbora NLB-a otišao 2. februara, ali rukovodiocima nije rekao da je dva dana prije toga imenovan za izvršnog direktora NLB Montenegrobanke, pod vođstvom Bedeneka.

Iz komisije za sprečavanje korupcije slovenačkom listu je rečeno da je prijava protiv Kleindeinsta i ostala četiri člana NLB grupe stigla početkom oktobra.

– U toku je proces preliminarnog ispitivanja u okviru kojeg će komisija procijeniti da li će započeti postupak u skladu sa zakonom o integritetu i sprečavanju korupcije – poručili su iz komisije za sprečavanje korupcije.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *