Britanija sve više bježi od EU

Politiku Velike Britanije prema Evropi je sve teže razumjeti, a čini se i da se ta zemlja polako oprašta od EU, kaže finski ministar za Evropu, Aleks Stub.

On je sinoć rekao kako izgleda da Britanija namjerno dovodi samu sebe u poziciju suprotnu onoj koju zauzimaju njeni evropski partneri, prenijela je agencija Rojters, koja je dodala i kako se Finska po velikom broju pitanja unutar EU stavlja na stranu Njemačke i ima značajan uticaj u donošenju odluka u okviru bloka.

“Iskreno, gotovo se čini da nas je u Evropskoj uniji 26 plus jedan”, odgovorio je Stub na pitanje da li napori za dublju integraciju između 17 zemalja koje kao valutu koriste evro nose opasnost da Britanija i ostalih devet članica EU ostanu po strani.

“Mislim da Britanija trenutno samu sebe svojevoljno stavlja na marginu. To se vidi u spoljnoj politici, u ekonomskoj politici, kao i vezano za zajedničku valutu. Kao neko ko zagovara jedinstveno tržište i slobodnu trgovinu, smatram da je to loše, veoma loše”, istakao je u intervjuu Rojtersu Stub.

On je dodao da je “situacija gotovo jednaka onoj kad morske struje odnose čamac i jedan od vaših najboljih prijatelja u njemu se pozdravlja sa vama, a vi ne možete gotovo ništa da učinite.”

Britanski zvaničnici insistiraju kako njihova vlada želi da ostane u EU, ali u proteklih godinu dana britanski premijer Dejvid Kameron zauzima sve oštriji stav prema tom bloku, djelimično u cilju da odobrovolji evroskeptike u sopstvenoj Konzervativnoj stranci, a dijelom zbog razmimoilaženja sa EU oko pravca u kojem se blok kreće, prenose agencije.

Check Also

Ažurirana lista prioritetnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori – vrijednost 6,3 milijarde eura

Nova ažurirana lista prioritetnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori sadrži 152 projekta, a ukupna procijenjena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *