Summit EU: Dogovoren jedinstven nadzor banaka

Dodajte komentar

Lideri Evropske unije dogovorili su se u četvrtak uveče na samitu u Briselu o “postepenom” uvođenju jedinstvenog nadzora bankarskog sektora u zoni evra tokom 2013. godine, izjavio je portparol Evropske komisije.

Lideri EU su postigli “sporazum o političkom dogovoru krajem 2012. i o postepenom sprovođenju 2013″, objavio je portparol Olivije Baji, prenosi agencija AFP.

Dogovor postignut na samitu evropskih lidera u Briselu je kompromis Nijemaca i Francuza koji su se sporili o tome kako najbolje poduprijeti pogođen bankarski sistem regiona – jedan od glavnih uzroka dužničke krize u Evropi, tumači agencija AP.

Francuska je forsirala da se svih 6.000 banaka u 17 zemalja koje koriste evro stavi pod nadzor jednog evropskog tijela već do kraja ove godine. Ali, kancelar Njemačke Angela Merkel je pokušala da zakoči taj plan, insistirajući na tome da uvođenje nadzora ne bude naglo jer “kvalitet mora imati prednost pred brzinom”.

Međutim, ostalo je još pitanja o kojima se raspravlja na samitu koji se završava u petak.

Tako Merkel gura prijedlog da komesar Evropske unije za monetarne poslove postane i nadzornik budžeta zemalja. Ali, Francuska i druge zemlje strahuju od predavanja kontrole nad svojim finansijama.

Dugoročni prijedlozi za “remont” EU će vjerovatno biti ključne teme debate u Briselu. Među njima je stvaranje evropskog fonda koji bi se mogao koristiti za podršku zemljama u recesiji. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *