Srbija: Finansiranje projekata javnog sektora putem lizinga

Dodajte komentar

U Privrednoj komori Beograda, u organizaciji Udruženja finansijskih organizacija, Sekretarijata za privredu Grada Beograda i Asocijacije lizing kompanija Srbije, održan je se poslovno stručni skup na temu “Modaliteti finansiranja infrastrukturnih projekata putem lizinga”.

U radu skupa učestvovali su predstavnici gradske uprave Aleksandar Milošević, sekretar za privredu i dr Marko Blagojević, direktor Agencije za investicije i stanovanje, predstavnici beogadskih opština, javnih preduzeća i lizing kompanija.

Cilj sastanka je bio da se ojača međusobna saradnja i predstave mogućnosti finasiranja infrastrukturnih projekata putem lizinga, sa osvrtom na modele i iskustva drugih zemalja.

U periodu od 2003. do 2012.godine, putem lizinga u Srbiji, finansirana je nabavka osnovnih sredstava u iznosu od preko 3,5 milijarde evra. U prošloj godini, međutim, vrednost finansiranih predmeta je ispod 300 miliona evra, a u prvih šest meseci 2012. godine 126,5 miliona evra.

Na sastanku se moglo čuti da je ograničavajući faktor nedostatak investicija, a potencijali za dalji razvoj vide se, pre svega, kroz saradnju i finansiranje projekata javnog sektora, koji u strukturi primaoca lizinga učestvuje sa svega tri posto Učešće lizinga u javnom sektoru u evropskim zemljama se  kreće slično, na nivou od četiri poszo.

Međutim prema istraživanju Evropskog udruženja lizing kompanija – Leaseurope, upravo u tom segmentu je mogućnost razvoja ovog oblika finansiranja, koji obezbeđuje efikasnost potrošnje u javnim rashodima i plaćanje onog što je u upotrebi.

Sekretar za privredu Skupštine grada Beograda, Aleksandar Milošević, istakao je da Grad intenzivno radi na realizaciji projekata koji se odnose na saobraćajnu, komunalnu, socijalnu i privrednu infrastrukturu i da u toj sferi vidi mogućnost za većim učešćem finansiranja putem lizinga.

U diskusiji su istaknuti problemi i ograničenja u konkurentnosti lizinga sa poreskog aspekta, ali je ukazano i na nedovoljno poznavanje lizinga kao finansijske usluge, neadekvatno pripremanje tenderske dokumentacije i način formulisanje samih tendera kao i dupliranje troškova garancije za treće lice – dobavljača.

Predstavnici opština, sa druge strane, predložili su da lizing kompanije razgovaraju sa svakom opštinom pojedinačno, što bi pozitivno uticalo na dalju saradnju. Na sednici je zaključeno da se podnese inicijativa za izmenu i dopunu propisa koji će povećati konkurentnost lizinga, kao i da se kroz zajdničku saradnju unaprede tenderi koji će omogućiti veće uključenje lizinga u finansiranju investicionih potreba javnog sektora.

poslovnojutro.com

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *