Rajfajzen banka ostaje u Mađarskoj

Dodajte komentar

Šef austrijske “Rajfajzen bank internešenel“ (RBI) Herbert Stepić istakao je danas da banka ostaje u Mađarskoj i pored problema sa kojima je suočena.

On je, na sajmu “Gevin” u Beču, rekao da se mađarska vlada trenutno primarno služi bankama za zatvaranje rupa u budžetu, i to u do sada neviđenoj razmjeri. Mađarska je, kako je naveo, za Rajfajzen banku i sve ostale postala problem.

Odlukom da se ne smanji porez za banke je vlada prekršila svoje obećanje, dodao je Stepić ističući da je razočaran i Briselom, jer iz EU bankarski sektor do sada nije imao nikakvu podršku u vezi problema sa kojima se suočava u Mađarskoj.

Stepić je ukazao da i pored problema i visokih gubitaka ne dolazi u obzir povlačenje iz Mađarske. Prema njegovim riječima ova banka ima dugoročne poslovne planove, koji sadrže i političke rizike.

“Banka je kompleksnija od fabrike koja može jednostavno da se zatvori. Bankari ne mogu ključ predati ministarstvu finansija“, rekao je Stepić u izjavi novinarima dodajući da su banke umrežene sa ukupnom privredom kreditnim i drugim poslovima.

Banka će u Mađarskoj postojati i onda kada u toj zemlji nekada ne bude bilo vlade, kazao je on.

Istovremeno je Stepić rekao da, nakon raznih novih nameta i novih planova oporezivanja u Mađarskoj više nije ostvariva dobit. Bankama će biti potrebno vremena da se od toga oporave, uvjeren je on. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *