Moody's snizio rejting banke Monte dei Paschi di Siena na status "bezvrijedno"

Agencija za kreditne rejtinge Moody’s snizila je kreditni rejting italijanske banke Monte dei Paschi di Siena (MPS) na status ‘bezvrijedno’ zbog zabrinutosti da planovi tamošnje vlade o dokapitalizaciji najstarije banke u svijetu neće biti uspješni.

Sniženje rejtina MPS-a za dva nivoa, na ‘Ba2’, rejting koji ne preporučuje ulaganja, osim u špekulativne svrhe, proizlazi iz ocjene Moody’sa da je i dalje vrlo vjerovatno da će banka morati tražiti dodatnu vanjsku podršku, kaže se u saopštenju od srijede naveče.Prognoza za rejting ostaje negativna, dodaje se u saopštenju. U značajnoj mjeri izložena dužničkoj krizi u eurozoni, MPS je u julu bila primorana prihvatiti pomoć italijanske države, zaduživši se za oko 1,5 milijardi eura za potrebe otplate dugova i osnaživanja kapitala.Banca Monte dei Paschi di Siena najavila je takođe da će do 2015. godine smanjiti broj zaposlenih za 4.600. (seebiz.eu)

Check Also

Bankari optimistični u vezi regiona centralne, istočne i jugoistočne Evrope

Međunarodne bankarske grupacije imaju optimistička očekivanja za bankarski sistem u regionu centralne, istočne i jugoistočne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *