Izlazak južnoevropskih zemalja iz eurozone koštao bi 17 triliona eura

Dodajte komentar

Izlazak iz evrozone Grčke, Španije, Portugala i Italije smanjio bi svjetski bruto domaći proizvod /BDP/ za 17 triliona eura, svijet bi se ponovo našao u recesiji, a najveće gubitke pretrpjela bi Francuska, upozorava njemačka ekonomska istraživačka organizacija “Prognos”.

“Prognos” ističe da izlazak Grčke iz evrozone ne bi bio imao veliki uticaj, ali da se mora izbjeći zbog mogućeg domino efekta.

Njemački dnevnik “Špigl” navodi da su istraživači dali ovako sumornu prognozu, jer nisu samo izračunali gubitak kreditora koji su pozajmili novac zemljama pogođenim krizom već su analizirali i mogući uticaj raspada evrozone na ekonomski rast u 42 najvažnije industrije i ekonomije u razvoju, a koje čine 90 odsto svjetske ekonomije.

Upotrebom ekonometrijskog modela “Prognos” je prvo proračunao uticaj izlaska Grčke iz evrozone, nakon toga je izvršena simulacija pada uzrokovanog izlaskom Portugala, Španije i Italije.

Prema kalkulacijama “Prognosa”, izlazak Grčke doveo bi do ukupnog gubitka BDP od 164 milijarde evra do 2020. godine kroz devalvaciju evra, nezaposlenost i oštar pad u domaćoj potražnji. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *