Budvanska rivijera tužila Adriatik propertis zbog duga od 120.000

Dodajte komentar

Hotelska grupa Budvanska rivijera tužila je Adriatik propertis, zakupca grad – hotela Sveti Stefan, vile Miločer i Kraljičine plaže, zbog duga od 120.000 eura po osnovu poreza na nepokretnosti za prošlu godinu.

Tužba je uslijedila nakon što je Opština Budva, odnosno Sekretarijat za privredu i finansije, dostavila novu fakturu za porez Budvanskoj rivijeri koju je ona ponovo izmirila umjesto Adriatika.

“Vijestima” je iz više izvora potvrđeno da je hotelska grupa presavila tabak, te tražila sudsku naplatu potraživanja.

Problemi između Budvanske rivijere i zakupca, koji traju godinu i po zbog neizmirivanja zakupnine, kulminirali su kada Adriatik propertis nije platio ni dug na ime poreza. Hotelski kompleks Sveti Stefan – Miločer, koji je izdat u trodecenijski zakup, u katastarskoj evidenciji se vodi na Budvansku rivijeru, pa se toj kompaniji dostavljaju fakture za porez.

Ugovorom je predviđeno da plati obavezu, a da odmah nakon toga proslijedi fakturu zakupcu koji je dužan da joj nadoknadi taj iznos. Sada Adriatik Budvanskoj rivijeri, pored dva i po miliona eura za zakup, duguje još 250.000 eura za poreze.

“Vijesti” saznaju da bi ubrzo trebalo da bude riješen spor u vezi sa naplatom potraživanja za porez, ali još nije na vidiku kako će se riješiti mnogo značajniji problem – izmirivanje zakupnine.

Vladin partner se izjasnio da nema namjeru da plati dug za zakup, jer je, kako tvrdi, pretrpio štetu od gotovo sedam milion eura zbog kašnjenje u usvajanju planske dokumentacije te obnove crkve.

Da bi se utvrdilo koliko je Adriatik, iza kojeg je grčka kompanija Restis grupa, uložio u izgradnju infrastrukture formirana je komisija koju čine predstavnici Ekonomskog i Građevinskog fakulteta, koja je pripremila izvještaj. Potom je upućen na reviziju i odavno se čekaju rezultati.

Grčka Restis grupa, iza koje stoji biznismen Viktor Restis, krajem 2011. je tražila Vladi da bude oslobođena duga za tu godinu. Zahtijevano je i da se „zbog okolnosti na koje zakupac nije mogao da utiče”, smanji iznos godišnje zakupnine za trećinu i da period zakupa hotelskog kompleksa bude 40 umjesto 30 godina.

Kad Lukšić “zaprijeti”, dug ne uplaćuju

Premijer Igor Lukšić u julu je, prilikom posjete Budvanskoj rivijeri, bio izričit da se dugovanja moraju izmiriti, pa tek razgovorati o zahtjevima zakupca.

Od te Lukšićeve izjave, nije uplaćen ni cent po osnovu duga za zakupninu i poreska dugovanja.

Dug po osnovu zakupa iznosi preko 2,5 miliona eura.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *