Srbija: Dokapitalizacija Komercijalne banke

Dodajte komentar

Vlada Srbije sutra bi trebalo da donese odluku o dokapitalizaciji “Komercijalne banke” u iznosu od 100 miliona evra, čime će država zadržati dosadašnji nivo vlasničkog udjela.

“Da država nije iskoristila pravo na dokapitalizaciju, njen formalni udio bi se do kraja godine smanjio sa 42,6 na 27,46 odsto, a većinski vlasnici Komercijalne banke bi postali Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/, Međunarodna finansijska korporacija iz Vašingtona /IFC/, njemački DEG i švedski `Svidfand`“, rekao je za novi broj NIN-a predsjednik Izvršnog odbora “Komercijalne banke” Ivica Smolić.

Te četiri finansijske institucije bi 1. januara 2013. godine imale kontrolni paket od 51,54 odsto kapitala, ako Srbija ne bi iskoristila pravo na dokapitalizaciju.

Kako navodi NIN, Vlada Srbije bi odluku o kupovini 3,3 miliona akcija “Komercijalne banke” trebalo da donese sutra, a operacija će formalno biti obavljena 30. oktobra.

Za te namjene je u budžetu obezbijeđeno 11,57 milijardi dinara ili nešto više od 100 miliona evra.

Na opasku da ima stručnjaka koji misle da bi država trebalo da proda svoje vlasništvo u domaćim bankama, Smolić je izrazio uvjerenje da će, ako država ikada odluči da privatizuje “Komercijalnu banku”, prodajom njenih akcija uspjeti da zaradi više nego što je uložila u njihovu kupovinu.

On je negirao da je ikada postojala stvarna namjera “Dojče banke” da preuzme “Komercijalnu banku” i naglasio da će odluku o privatizaciji donijeti akcionari, prije svega Vlada Srbije, EBRD i IFC. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *