Raiffeisen otpušta 100 radnika u Sloveniji

Dodajte komentar

Austrijska grupa Raifeissen bank International (RBI) drastično će smanjiti opseg poslovanjau Sloveniji te broj zaposlenih u svojoj slovenačkoj centrali u Mariboru i u 17 poslovnih jedinica po zemlji, objavili su u utorak slovenački mediji.

Prema tvrdnjama dnevnog lista “Dnevnik”, Raiffeisen banka otpustit će dvije trećine od nešto više od 300 zaposlenih, dok poslovni list “Finance” navodi da će broj zaposlenih biti smanjen na polovinu.

Reagujući na napise u medijima RBI je navela da se radi o optimizaciji unutar grupacije zbog koje će opseg djelovanja u Sloveniji u dužem vremenskom razdoblju prilagoditi poziciji Raiffeisena na slovenačkom bankarskom tržištu, ali da će banka i dalje ostati u Sloveniji i poslovati sa svojim klijentima. O broju zaposlenih koji će nakon prilagođavanja biti višak ne žele govoriti, dok ne završe razgovore s lokalnim vlastima i zaposlenima.

Raiffeisen banka je prošle godine u Sloveniji zabilježila 5,5 miliona eura gubitka, a o planovima da smanje opseg poslovanja već je obavijestila slovenačku centralnu banku, navodi ljubljanski “Dnevnik”.

Iako je primarni razlog razlog za smanjivanja opsega poslovanja to što Raiffeisen u Sloveniji nije uspio u planu da postane jedna od pet najvećih banaka, RBI bi iskustva iz racionalizacije poslovanja u Sloveniji mogao primijeniti i na neke druge države u kojima nije uspio postići željenu poziciju na tržištu, tvrdi ljubljanski “Dnevnik”. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *