Konferecija o osiguranju: Sektor pred velikim izazovima

Dodajte komentar

Tržište osiguranja u Crnoj Gori, iako u stalnom rastućem trendu, još uvijek je na niskom stepenu razvoja, upoređujući ga sa tržištima razvijenih zemalja, članica Evropske unije.

“Osnovna karakteristika našeg osiguranja je nizak nivo učešća premije životnog osiguranja i dominantno učešće premije neživotnog osiguranja. Taj odnos je približno 85 odsto neživotnog, a 15 odsto životnog osiguranja”, istakao je u Budvi na Prvoj međunarodnoj konferenciji na temu “Izazovi i mogućnosti razvoja životnog osiguranja”, predsjednik Savjeta za nadzor osiguranja Branko Vujović.

Prema njegovim riječima bez obzira na trend rasta životnog osiguranja iz godine u godinu ne možemo ni izbliza biti zadovoljni tim stanjem.

Vujović je naglasio da je jedna od obaveza Agencije za nadzor osiguranja da stvara uslove za razvoj.

“Jedan od ključnih izazova u narednom periodu će biti priprema daljeg usaglašavanja sa direktivama EU, posebno kada je u pitanju solventnost II, kojom se nadzor i aktivnosti u osiguranju usmjeravaju na adekvatno upravljanje rizicima”, istakao je on.

Ministar finansija Milorad Katnić je ocijenio da industrija osiguranja, a posebno segment životnih osiguranja, sa rastom životnog standarda, postaje važno pitanje kako za osiguranike i osiguravajuća društva tako i za regulatore.

“Porast ekonomskog značaja tržišta osiguranja u Crnoj Gori rezultat je konzistentne ekonomske politike, usmjerene na donošenje regulative zasnovane na standardima EU i prilagođene postojećem ekonomskom ambijentu kao i sprovedenoj liberalizaciji i privatizaciji sektora osiguranja”, kazao je Katnić.

Prema njegovim riječima u svijetu rastućih neizvjesnosti i rizika sektor osiguranja je pred velikim izazovima.

“Država i osiguravajuća društva treba da budu partneri u formulisanju najboljih politika i proizvoda za smanjenje sistemskih i pojedinačnih rizika. Tako će ukupna ekonomija biti efikasnija i konkurentnija, a osiguravajuća društva profitabilnija”, naglasio je Katnić.

Predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković je kazao da je Komora spremna da podrži i uključi se u projekte koji bi unaprijedili ovaj sektor, posebno u projekte vezane za edukaciju poslovnog svijeta sa jedne strane kako bi uvidjeli važnost i dobit od životnog osiguranja, a sa druge strane zahtijevati od Vlade da kroz razlličite vidove olakšica stimuliše ovu važnu osiguravajuću kategoriju.

“Smatram da se u Crnoj Gori mora pojačati marketinška kampanja od strane svih društava koja se bave životnim osiguranjem. Podsjetiću da brojna istraživanja ukazuju da stopa rasta korisnika životnog osiguranja ima direktan uticaj na privredni rast I obratno”, naveo je Mijušković.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *