Coca-Cola: Dobit porasla zahvaljujući povećanoj prodaji na stranim tržištima

Dodajte komentar

Najveći proizvođač bezalkoholnih pića u svijetu, američka Coca-Cola izvijestio je u utorak da mu je neto dobit u trećem tromjesečju porasla četiri posto zahvaljujući širenju na tržištima u nastajanju i povećanoj prodaji sportskih napitaka i čajeva na domaćem tržištu.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s 28. septembra neto dobit kompanije sa sjedištem u Atlanti koja proizvodi Sprite, Fantu i vodu Dasani iznosila je 2,31 milijardu dolara, ili 50 centi po dionici. Ako se izuzmu jednokratne stavke, iznosila je 51 cent po dionici i bila je u skladu s očekivanjima.

Prihodi su porasli jedan posto, na 12,34 milijardi dolara, ali su razočarali Wall Street koji je očekivao 12,4 milijarde dolara.

Obim prodaje na inostranim tržištima povećan je četiri posto, uz izraženiji rast na tržištima u nastajanju gdje kompanija nastoji kapitalizovati povećanu kupovnu moć tamošnje srednje klase.

Na matičnom sjevernoameričkom tržištu obim prodaje povećan je dva posto, zahhvaljujući u prvom redu uspješnoj prodaji negaziranih pića poput Poweradea, Gold Peaka i čajeva Fuze. U odjeljenju za gazirana pića obim prodaje ostao je nepromijenjen u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Poređenja radi, u Indiji je obim prodaje brenda Coca-Cola poskočio 34 posto a obim prodaje Spritea za 15 posto. Ukupno je obim prodaje u Indiji porastao 15 posto. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *