Oko 800 miliona eura blokirano u Švajcarskoj tokom “Arapskog proljeća”

Oko milijardu švajcarskih franaka /800 miliona eura/ blokirano je u Švajcarskoj tokom “Arapskog proljeća”, izjavio je danas u Ženevi visoki zvaničnik švajcarskog ministarstva inostranih poslova Valentin Zelveger.

Od ovih sredstava oko 700 miliona švajcarskih franaka pripada Egiptu, 60 miliona franaka Tunisu i po 100 miliona Libiji i Siriji.

Prema rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN, blokirana su finansijska sredstava Siriji i Libiji.

Takođe, oko sedam miliona švajcarskih franaka blokirano je već više od 25 godina bivšem predsjedniku Haitija Žan-Klodu Duvalijeu.

“Švajcarska federalna vlada blokirala je sredstava Ben Alija u januaru 2011, pet dana nakon što je predsjednik Tunisa napustio zemlju, a samo pola časa nakon odlaska Mubaraka sa vlasti”, izjavio je Valentin Zelveger, šef direkcije za međunarodno javno pravo pri švajcarskom Ministarstvu inostranih poslova.

Što se tiče Egipta i Tunisa, riječ je o najvećem obimu zaplijenjene imovine za lica i kompanije.

U Švajcarskoj su blokirani računi 48 lica iz okruženja Ben Alija, a kad je riječ o Egiptu, blokirana je imovina za 32 lica koja su bila povezana sa Mubarakom.

“Za svaki račun postoji veliki broj transakcija, a broj varira između 250 i 2000“, dodao je Zelveger.

On je rekao da to što je spor povratak sredstava zavisi od država iz kojih potiču vlasnici.

Zelveger je dodao da postoje dva moguća objašnjenja zašto su vlasti u Tunisu uložile manji iznos sredstava u Švajcarskoj.

Jedno moguće objašnjenje jeste to da Ben Ali nije volio Švajcarsku, a drugo je da je uložio u neku drugu zemlju, jer su švajcarske banke odbile da prihvate sredstva sumnjivog porijekla.

“Švajcarska je jedina država koje je objavila podatke o blokiranim sredstvima“, napomenuo je švajcarski zvaničnik. (capital.ba)

Check Also

NLB Banka zapošljava na više pozicija u različitim sektorima

NLB Banka zapošljava Trenutno je otvoreno više pozicija u različitim sektorima

Leave a Reply

Your email address will not be published.