Mađarska bi morala da uvede euro

Dodajte komentar

Mada dužnička kriza u evrozoni utiče na države koje nisu njene članice, kao što je Mađarska, ona ne umanjuje potrebu za uvođenjem evra.

Ovako je guverner mađarske centralne banke Andras Simor govorio u intervjuu za japansku agenciju Kjodo.

“To nije pitanje hoćemo li, nego kada”, rekao je Simor u intervjuu datom na kraju godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Kriza nas ipak upozorava da “moramo učiti na greškama koje su učinile druge države, koje su ušle u evrozonu ali nisu baš uspješne”, dodao je Simor.

Uvođenje evra potrebno je takođe jer je zemlja razvila uske veze sa evrozonom.

“Rekao bih da je Mađarska, kada je riječ o trgovini, vjerovatno više integrisana u evrozonu od nekih država koje su već njene članice. Prema tome, bilo kakav nepovoljan privredni razvoj u evrozoni ima trenutni uticaj na Mađarsku”, izjavio je Simor.

Dodao je takođe da se Mađarska mora bolje pripremiti u oblastima kao što su budžet ili tržište rada.

Preporučio je fiskalno prilagođavanje i strukturne reforme u državama najteže pogođenim krizom, istakavši da bi uspostavljanje bankarske unije bila važna prekretnica, ali i da bi taj proces trebao obezbjediti “realnu priliku” za uključivanje država koje još nisu u evrozoni.

Simor je na kraju izrazio nadu da će se situacija u evrozoni iduće godine stabilizovati, ocjenivši da će slabi rast pozitivno uticati na mađarski izvoz, prenose agencije. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *