Srbija: Slamarica sigurnija od banke

Dodajte komentar

Više od polovine građana Srbije, njih 55 odsto, ušteđevinu čuva u ‘slamaricama’ dok 27 odsto uopšte ne štedi, rezultati su istraživanja o štednim navikama u Srbiji koje je sprovela Erste banka.

Prosečna mesečna ušteđevina u Srbiji je 4.777 dinara,  dok 40 odsto građana štedi između 2.000 i 6.000 dinara na mesečnom nivou. Oko 80 odsto ispitanih štedi “za crne dane” i vanredne okolnosti.

Za investiranje novca nije zainteresovano čak 81 odsto ispitanih i to zbog, kako sami tvrde, prevelikog rizika, nedostatka sigurnosti i poverenja.

Takođe više od polovine ispitanih građana, njih 51 odsto, u većini starijih od 50 godina, ne želi uopšte da se zadužuje već da smanji svoje troškove, dok bi se 38 ispitanih zadužilo ukoliko bi za to postojao dobar razlog.

Štedne proizvode koristi 42 odsto ispitanih građana, 72 odsto smatra da je odvajanje novca po strani važno, a u tom stavu prednjače žene jer njih 82 odsto smatra da je štednja važna, dok u to veruje 63 procenta ispitanih muškaraca.

Oko 65 odsto građana je nezadovoljno sumom novca koju su u stanju da odvoje sa strane, a muškarci i žene podjednako, u približno 80 odsto slučajeva, navode da štede za “crne dane”, dok je odvajanje novca za dopunu penzije u budućnosti ili zdravstvenog osiguranja relativno retko, naročito među mlađima od 30 godina.

Štediše uglavnom odvajaju novac kada im nešto “pretekne”, oko 70 odsto njih, dok malo manje od polovine tvrdi da novac štedi samo kada na umu ima konkretnu stvar na koju će novac potrošiti.

Najveća briga koju stanovnici Srbije imaju u vezi sa štednjom tiče se makroekonomskih faktora – čak 65 odsto ispitanih brine zbog mogućeg slabljenja valute, opadanja kupovne moći ili visoke inflacije.

Tek svaka sedma osoba u Srbiji zadovoljna je svojom finansijskom situacijom, rezultati su ovog istraživanja.

Agencija za tržišna istraživanja IMAS International sprovela je za Erste banku istraživanje o navikama, ponašanju, stavovima, motivima i brigama koje građani Srbije imaju u vezi sa štednjom. Telefonska anketa sprovedena je u avgustu i septembru na uzorku od 500 ispitanika koji predstavljaju štedno sposobnu populaciju stariju od 15 godina. (novimagazin.rs)

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *