BRIKS osniva sopstvenu razvojnu banku

Dodajte komentar

Eksperti iz velikih privreda u razvoju koje su u naglom usponu (BRIKS) postigli su konsenzus u Čongkingu u Narodnoj Republici Kini o osnivanju razvojne banke BRIKS, čiji je cilj da upotpuni postojeće globalne finansijske institucije kao što je Svjetska banka, saopštila je kineska državna novinska agencija Sinhua.

“Na prethodnom forumu održanom prije martovskog samita BRIKS u Nju Delhiju, još uvijek smo raspravljali da li je potrebno osnivanje ove banke, a sada govorimo o tome kako da je osnujemo”, rekao je Lju Jufa, zamjenik direktora Kineskog instituta za međunarodne studije.

Forum predstavnika strateških instituta iz Brazila, Rusije, Indije, NR Kine i Južnoafričke Republike, dio je napora tih zemalja da osnuju razvojnu banku BRIKS.
Sada zemlje BRIKS čine skoro polovinu svjetskog stanovništva.
Dvije članice BRIKS (NR KIna i Indija) su među pet vodećih nacionalnih privreda u svijetu mjereno paritetom kupovne moći (PPP, prema tržišnim cijenama), a četiri (još i Rusija i Brazil) među vodećih 10.
Prema Sinhua, stručnjaci istraživačkih organizacija su saopštili da će njihov dogovor o neophodnosti i praktičnosti osnivanja banke biti predočen zvaničnicima pet država BRIKS.
Konsenzus postignut na forumu sadrži tri ključna aspekta, a to su: potreba stvaranja pravnog okvira, potreba uspostavljanja teorijskog okvira i potreba nastavka rasprave o tehničkim pitanjima, rekao je Lju.
Prvo od ovih pitanja definiše pravni status banke, drugo ima za cilj da objasni njenu svrhu, a treće je namijenjeno tome kako bi banka trebalo da bude vođena i kapitalizovana, kao i drugim specifičnim pitanjima.
H.H.S Višvanatan, savjetnik prestižnog indijskog fonda “Obzerver risrč”, rekao je za Sinhua da naredni Forum treba da bude održan u JAR prije narednog samita BRIKS u iduće godine.
Višvanatan je kazao da Indija očekuje što skorije formiranje banke.
Iako nije postavljen vremenski rok, svih pet zemalja su složne oko narednog koraka, a to je osmišljavanje organizacije banke, udjela kapitala, uprave i drugih pitanja, kazao je indisjki stručnjak.
Na martovskom samitu u Nju Delhiju, lideri BRIKS pozvali su svoje ministre finansija da ispitaju izvodljivost i održivost banke, kao i da uspostave zajedničku radnu grupu za dalja proučavanja, i dostave izvještaj prije narednog samita.
U Deklaraciji iz Delhija, objavljenoj poslije samita, rečeno je kako je cilj nove razvojne banke “mobilisanje resursa za infrastrukturne i održive razvojne projekte u zemljama BRIKS i drugim privredama u usponu, kao i da pruži podršku postojećim naporima multilateralnih i regionalnih finansijskih institucija za globalni rast i razvoj”.
Iznoseći razloge za osnivanje razvojne banke BRIKS, mnogi stručnjaci su kritikovali postojeće globalne finansijske institucije, naročito SB, zbog toga što ne daje adekvatna sredstva za preko potrebne velike infrastrukturne projekte u BRIKS i drugim zemljama u razvoju, prenijela je Sinhua.
Jaroslav Lisovolik, član Upravnog odbora “Dojče banke Rusija”, rekao je za kinesku agenciju da je najveći dio svjetske štednje i finansijskih resursa koncentrisan u zemljama u usponu, ali da je u proteklih 10 godina primijećen trend da zemlje u razvoju usmjeravaju značajan dio svojih rezervi u razvijeni svijet.
Po Lisovoliku, osnivanje razvojne banke, takođe, može ojačati institucionalnu osnovu integracije zemalja BRIKS.
Sinhua podsjeća da su BRIKS i druge zemlje u usponu više puta pozivale na reforme u SB i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), da su pozdravile kandidaturu zemalja u razvoju za poziciju predsjednika Svjetske banke i naglasile da šef MMF i SB treba da budu birani “putem otvorenog i mjerodavnog procesa.
Od osnivanja MMF i SB na kraju Drugog svjetskog rata na čelu dviju glavnih svjetskih finansijskih isnstitucija su predstavnici zemalja Zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.
Prema Sinhua, ukoliko bude pažljivo osmišljena, razvojna banka BRIKS će imati potencijal da preoblikuje globalnu agendu razvoja.
Agencija primjećuje kako multilateralne banke kao što u SB, razvojne finansijske institucije u Aziji i Africi, nisu znatno porasle u smislu ukupnog iznosa isplaćenih kredita, i to u vrijeme kada tražnja za sredstvima za infrastrukturu i socijalnu transformaciju raste nesmanjenim tempom u zemljama BRIKS i privredama u usponu.
Razvojna banka BRIKs bi pak pomogla i efikasnom usmjeravanju štednje dostupne u ekonomijama u usponu ka infrastrukturi i socijalnom razvoju u regionima van razvijenog svijeta, pa tako i uravnotezeznju globalne ekonomije, zaključila je Sinhua. (CAPITAL.BA)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *