Euro u nedjelji oslabio prema dolaru 0,6% pod pritiskom dužničkih problema Španije

Dodajte komentar

Na svjetskim valutnim tržištima euro je prošle sedmice oslabio, pa mu je kurs ponovno skliznuo ispod nivoa od 1,30 dolara, što je posljedica neizvjesnosti kada će Španija zatražiti međunarodnu pomoć za rješavanje njezinih dužničkih problema.

Kurs eura oslabio je prošle sedmice 0,6 posto, na 1,2955 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu cijena eura skliznula 0,9 posto, na 101,58 jena.I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, za 0,3 posto, pa mu je kurs pao na 78,42 jena.Pritisak na euro posljedica je neizvjesnosti po pitanju kada će Španija zatražiti međunarodni paket pomoći, što bi Evropskoj centralnoj banci omogućilo da počne kupovati obveznice te članice eurozone i tako smanji njezinu cijenu zaduživanja.

Premda su neki analitičari to očekivali, Španija nije na sastanku Eurogrupe početkom prošle sedmice zatražila pomoć. Ulagače je dodatno pokolebalo i to što su ministri finansija eurozone s tog sastanka poručili da Španiji zasad nije potrebna pomoć jer je uvela mjere kako bi smanjila budžetski deficit.

Pritisak na euro dodatno je ojačao nakon što je agencija Standard & Poor's snizila kreditni rejting Španije za dva nivoa, na samo jedan korak do statusa ‘bezvrijedan’.

Uz Španiju, brigu ulagačima zadaje i Grčka. Strahuje se hoće li se Atena uspjeti dogovoriti s međunarodnim zajmodavcima o uslovima za dobivanje prijeko potrebne nove tranše kredita.

Zbog toga je kurs eura u četvrtak pao na samo 1,2825 dolara, najniži nivo od početka oktobra.

No, do kraja sedmice euro je nadoknadio dio gubitaka, nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) poručio da dugovima opterećenim zemljama eurozone treba omogućiti više vremena za smanjenje deficita.

Uz to, španski ministar ekonomije u petak je izjavio da unutar eurozone ne postoji politički otpor španskom zahtjevu za pomoći. To je otklonilo barem dio neizvjesnosti s tržišta, jer se nagađalo da možda pojedine članice eurozone koče španski zahtjev za pomoć.

seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *