JP Morgan iznad očekivanja: Zarada na ulaganjima poduprla rezultate

Dodajte komentar

Neto dobit američkog bankarskog diva JP Morgan Chasea poskočila je u trećem tromjesečju 34 posto zahvaljujući zaradi na investicijama i boljim rezultatima u većini dijelova bančinog poslovanja.

U tromjesečnom razdoblju do 30. septembra neto dobit JP Morgan Chasea iznosila je 5,71 milijardu dolara, izvijestila je u petak ta američka banka.Dobit po dionici iznosila je 1,4 dolara, u odnosu na 1,02 dolara u istom razdoblju prošle godine.Takav rezultat temelji se u prvom redu na zaokretu u bančinim investicijskim aktivnostima, na kojima je JP Morgan Chase inače u ovoj godini nagomilao ogromne gubitke u debaklu s trgovanjem finansijskim izvedenicama.

U trećem su tromjesečju bančin glavna kancelarija za investicije, te odjeljenje za rizničarskeposlove i investicijski fond ubilježili prihod od 221 milion dolara, u odnosu na gubitak od 645 miliona dolara u istom prošlogodišnjem tromjesečju, te 1,78 milijardi dolara gubitka u prethodna tri mjeseca.

Pozitivno je uticao i 26 posto niži iznos rezervacija, od 1,79 milijardi dolara.

Glavni izvršni direktor Jamie Dimon kazao je da su poboljšanja zabilježena u većini poslovnih područja. Dodaje i da je američko tržište nekretnina po bančinim procjenama “okrenulo novu stranicu”, zahvaljujući čemu je JP Morgan Chase smanjio rezervacije za gubitke povezane s hipotekama za 900 miliona dolara.

“Ti rezultati odražavaju nastavljeni uzlet u svim dijelovima našeg poslovanja”, zaključio je Dimon. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *