Branko Vujović: Crnogorci slabo osiguravaju život

Dodajte komentar

Crna Gora u kojoj posluje 11 osiguravajućih kuća značajno zaostaje za evropskim zemljama u korišćenju osiguranja, posebno životnog. Konferencija na temu „Razvoj životnog osiguranja: Mogućnosti i izazovi“ koja će se održati iduće nedjelje u Crnoj Gori, a na kojoj će učestvovati i evropski eksperti u ovoj oblasti organizovana je s namjerom da se promoviše životno osiguranje, i da na osnovu ekspertskih znanja i  iskustava na kvalitetniji način odgovorimo na buduće izazove – kazao je u intervjuu za Pobjedu predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović.

POBJEDA: Šta pokazuju brojke, odnosno koliko je Crna Gora daleko od razvijenog svijeta u oblasti osiguranja?

VUJOVIĆ: Bruto fakturisana premija na tržištu osiguranja Crne Gore u 2011. godini iznosila je 64,8 miliona eura i zabilježila je blagi rast od 4,2% u poređenju sa prethodnom godinom.

Crnogorsko tržište osiguranja karakteriše stabilnost, uz prisutne trendove rasta, ali prema strukturi i nivou ostvarene premije   kao i drugim zemljama regiona, još značajno zaostaje za evropskim prosjekom. Analiza pokazatelja pokazuje dominantno učešće neživotnog osiguranja, a u okviru njih obaveznih osiguranja u saobraćaju. Međutim, u periodu od 2004. godine prisutan je rast premije životnih osiguranja po prosječnoj stopi od 11%, dok je životno osiguranje raslo u prosjeku 108%.

POBJEDA: Životno osiguranje, iako raste po relativno visokoj stopi posljednjih godina, i dalje je nisko zastupljeno?

VUJOVIĆ: Na crnogorskom tržištu osiguranja ovaj pokazatelj bilježi stabilne stope rasta. U 2011. godini učešće premije u BDP-u u Crnoj Gori bilo je na nivou od 1,97%, učešće premije neživotnih osiguranja u BDP-u na nivou 1,70%, dok je učešće premije životnih osiguranja iznosilo 0,27%. U tržištima razvijenih zemalja članica Evropske unije prosjek iznosi 8,40%.

U poređenju sa visoko razvijenim finansijskim tržištima   kada je u pitanju životno osiguranje, u Crnoj Gori i okruženju, još je postignut relativno nizak stepen razvoja. Učešće premije životnih osiguranja u BDP-u Crnoj Gori, prema posljednjim podacima, je iznosilo svega 0,27%, dok najrazvijenija evropska tržišta kakva je na primjer Velika Britanija ostvaruju učešće od čak 8,9%. U regionu su stvari drugačije – u Hrvatskoj 0,7%, Sloveniji 1,8%, a u Srbiji 0,28%.

POBJEDA: Koji je glavni razlog što crnogorski građani ne koriste osiguranje – nijesu upoznati sa značajem životnog osiguranja ili je glavni krivac standard?

VUJOVIĆ: Globalna ekonomska i finansijska kriza je u određenoj mjeri uticala i na rezultate u sektoru osiguranja, kroz usporeniji rast vrijednosti fakturisane premije na tržištu u 2011.  Međutim, u Crnoj Gori kao i u zemljama regije još nije razvijena i prepoznata potreba za korišćenjem svih benefita tržišta osiguranja. U tom smislu kontinuirana edukacija i promocija proizvoda od društava za osiguranje predstavlja jedan od osnovnih preduslova za korišćenje usluga osiguranja u većoj mjeri. Jedan od značajnih faktora svakako je i smanjena kupovna moć privrednih subjekata i građana koji djeluje limitirajuće na korišćenje mogućnosti koje pružaju usluge osiguranja.

POBJEDA: Agencija na čijem ste čelu očekuje da će u narednom periodu rasti broj osiguranika. Na čemu to bazirate?

VUJOVIĆ: Očekivanje za razvoj tržišta je bazirano na kreiranju kvalitetnog regulatornog okvira koji omogućava sigurnost  građana Crne Gore u pogledu ispunjavanja ugovorenih obaveza od  društava za osiguranje, naglašenoj konkurenciji i kvalitetu proizvoda koji odgovaraju razvijenim tržištima. Takođe, konstantna stabilnost i likvidnost sektora i u uslovima naglašenog uticaja ekonomske krize uliva dodatno povjerenje u sektor osiguranja.

Na crnogorskom tržištu poslove osiguranja obavlja jedanaest društava za osiguranje. Pet društava za osiguranje obavlja djelatnost neživotnih osiguranja, a šest društava životnih osiguranja. Činjenica da su među njima brojna renomirana međunarodna društva  za osiguranje, koja su prepoznala potencijal za rast na crnogorskom tržištu osiguranja, potvrđuje dobro uređen regulatorni okvir i neopravdanost očekivanja za budući intenzivan razvoj tržišta osiguranja u Crnoj Gori.

POBJEDA: Koje efekte očekujete od konferencije, odnosno da li će ona građanima uspjeti da koliko-toliko približi benefite osiguranja?

VUJOVIĆ: Agencija je prepoznala da je potrebna promocija i edukacija u oblasti životnog osiguranja i organizovala konferenciju na kojoj će se razmatrati mogućnosti i izazovi u razvoju ovog sektora u Crnoj Gori i regionu.

Vjerujemo da će renomirani gosti kroz razmjenu iskustava i ekspertize sa područja Evropske unije i regije približiti ovu oblast kako ciljnoj publici koja dolazi iz crnogorskog sektora osiguranja tako i građanima Crne Gore. Naša namjera da doprinesemo znanju zaposlenih u sektoru osiguranja, kako bi  kvalitetnije prezentovali sve mogućnosti i prava i obaveze kod zaključivanja ugovora o osiguranju. Takođe, namjera je da u saradnji sa društvima osiguranje promovišemo benefite i mogućnosti koje nudi sektor osiguranja.

Konferencija će biti prilika da razmijenimo stavove u odnosu na najznačajnije potencijale i izazove u razvoju institucionalnog okvira i tržišta životnih osiguranja, kako bi obezbijedili maksimalne benefite za sve građane Crne Gore.

POBJEDA: Koji je ključni preduslov za razvoj ovog tržišta u Crnoj Gori?

VUJOVIĆ: Društva za osiguranje, neophodno je da obezbijede konstantnu stabilnost i likvidnost poslovanja kao i ažurnost u izvršavanju obaveza, da zadrže dobru komunikaciju sa klijentima i stalno unapređuju kvalitet proizvoda, uz adekvatno  informisanje korisnika osiguranja.

Građanima sugerišemo da iskoriste pogodnosti i benefite koje im pruža osiguranje – posebno imajući u vidu stabilnost i sigurnost koju obezbjeđuje zakonski okvir, zaštita korisnika od Agencije i stalni nadzor nad poslovanjem društava za osiguranje koji je u funkciji stabilnog rasta i razvoja tržišta.

Unapređivaće se zaštita interesa osiguranika

POBJEDA: Koji su naredni koraci agencije koja kontroliše tržište osiguranja?

VUJOVIĆ: Agencija će shodno dosadašnjoj praksi nastaviti da uređuje tržište osiguranja definisanjem odgovarajućeg zakonskog okvira, nadzor nad obavljanjem djelatnosti osiguranja radi obezbjeđivanja poštovanja i primjene regulative, zaštite interesa osiguranika i drugih korisnika osiguranja… Naš zadatak je i doprinos obezbeđivanju stabilnosti tržišta i razvoja ove djelatnosti, jednakih uslova poslovanja i pospješivanja lojalne konkurencije na tržištu u saradnji sa društvima za osiguranje.

Jedan od ključnih izazova u narednom periodu će biti priprema daljeg usaglašavanja sa direktivom Savjeta 2009/138/EEC – Solventnošću II (objedinjene odredbe za životno i neživotno osiguranje, kao i reosiguranje) kojom se nadzor usmjerava u značajno većoj mjeri na adekvatno upravljanje rizicima. To je upravo jedan od razloga za organizovanje konferencije sa namjerom da promovišemo životno osiguranje, i da na osnovu ekspertskih znanja i iskustava na  kvalitetniji način odgovorimo na buduće izazove.

Tokom ove godine Agencija je u saradnji sa Ministarstvom finansija sporovodila intenzivne aktivnosti na  unapređivanju zakonskog okvira u sektoru osiguranja. Donošenjem  Zakona o izmjenama i dopunama zakona o osiguranju i novog Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, u avgustu, regulatorni okvir u oblasti osiguranja je unaprijeđen, kroz dodatno usklađivanje sa standardima iz EU direktiva. Nova zakonska rješenja se, između ostalog, odnose na – dodatno definisanje pravnog okvira za  obavljanje poslova zastupanja i posredovanja u osiguranju,  primjenu izmijenjenih kriterijuma za ostvarivanje praćenih pokazatelja poslovanja društava za osiguranje.

Auto osiguranje neće poskupjeti ?

POBJEDA: Česte su žalbe da je auto osiguranje skupo? Je li realno očekivanje da neće biti novih povećanja cijena?

VUJOVIĆ: Novi Sistem tarifa i uslova za osiguranje vlasnika motornih i priključnih vozila od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima, prilagođen je procijeni prosječno nastalih troškova na tržištu. Time su stvoreni uslovi za uspostavljanje adekvatnog nivoa rezervi i likvidnosti društava u ovom segmentu osiguranja.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *