Ljubljanska banka i štediše iz BiH pred njemačkim sudom?

Dodajte komentar

Njemačka advokatska kuća Fuchsgruber KG preuzela je slučaj zastupanja bosanskohercegovačkih državljana prijeratnih štediša “Ljubljanske banke” i planira prenijeti problem stare devizne štednje na nivo spora između Njemačke i Slovenije, objavio je u petak sarajevski “Dnevni avaz”.

Safet Alimehaj, kojega taj list navodi kao predstavnika te advokatske firme, objasnio je kako je glavni cilj osigurati da se Njemačka proglasi nadležnom u rješavanju spora sa Slovenijom odnosno “Ljubljanskom bankom” i NLB bankom.

“Nijemci to mogu uraditi s obzirom da je ‘Ljubljanska banka’ u toj zemlji prije rata takođe preuzimala štednju a novce prebacivala u Sloveniju”, kazao je Alimehaj.

Na internetskoj stranici kompanije Fuchsgruber KG moguće je pronaći podatak kako su oni specijalizovani za slučajeve investicijskih prevara, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou, no uz pobrojane aktuelne slučajeve kojima se bave nema i onog “Ljubljanske banke”.

Navodno je strategija te firme prisiliti Sloveniju kao članicu Evropske unije da isplati dugovanja državljanima BiH pod prijetnjom kako će je u protivnom tužiti Njemačka.

“Sud u Njemačkoj treba donijeti odluku kako će proces ići, prema zakonu Njemačke ili Slovenije. Rješenje će biti doneseno vrlo brzo”, uvjeren je Alimehaj.

Iz Fuchsgrubera KG su u tom cilju pokrenuli medijsku kampanju u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj kako bi javnost upoznali s problemom stare devizne štednje.

Za sredinu novembra u Berlinu su, kako se navodi, s istim ciljem planirani protesti oštećenih štediša iz BiH pred veleposlanstvom Slovenije. “Želimo da svi vide kako Slovenija ne ispunjava svoje obveze”, kazao je Alimehaj.

On, međutim, nije objasnio ko je zapravo angažovao Fuchsgruber KG da zastupa bivše štediše “Ljubljanske banke”.

Procjenjuje se kako “Ljubljanska banka” prijeratnim štedišama iz BiH duguje najmanje 600 miliona eura. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *