Danas ročište u Njujorku o Telekomu

Dodajte komentar

Danas u pola četiri po našem vremenu trebalo bi da bude održano pripremno ročište pred Okružnim sudom u Njujorku protiv trojice bivših direktora Mađar Telekoma zbog podmićivanja.

Sudija Ričard Saliven kome je drugi put dodijeljen predmet, tražio je da stranke do 3. oktobra dostave svu dokumentaciju neophodnu za početak suđenja, koja između ostalog uključuje i spisak svjedoka. Prethodna ročišta su odložena, podsjećaju Dnevne novine.

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) pokrenula je protiv trojice bivših direktora Mađar Telekoma Eleka Štrauba, Tamaša Morvaija i Andraša Baloga.

Oni su osumnjičeni da su najmanje dvojici Vladinih funkcionera u Crnoj Gori, kao i sestri jednog Vladinog zvaničnika koja se bavi advokaturom platili 7,35 miliona eura mita u vezano za privatizaciju Telekoma 2005. godine.

Ovo je treće po redu pipremno ročište. Prethodna dva, koja su trebalo da budu održana u avgustu, odložena su jer je na prvom roćištu Saliven predmet dao sudiji Roni Abrams, koja se kasnije na drugom ročištu proglasila nenadležnom. Nakon toga, predmet je opet vraćen sudiji Salivenu.

Aferom Telekom bavili su se i članovi skupštinskog Anktetnog odbora, koji je formiram da ispita korupciju u privatizaciji Crnogorskog Telekoma, koji je krajem prošlog mjeseca završio rad i dostavio Skupštini tehnički izvještaj, jer se članovi tog tijela nijesu mogli da usaglase stavove nakon što saslušanja više Vladinih funkicionera i bivših direktora Moneta i Telekoma je li ili nije bilo korupcije prilikom privatizacije Crnogorskog telekoma.  (CdM.me / Dnevne novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *