Wall Street: Indeksi u padu četvrti dan zaredom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks oslabio četvrti dan zaredom, dok je Dow Jones pao po najvećoj stopi od početka jula, jer je ulagače razočarao loš početak sezone kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones indeks pao je 128 bodova, ili 0,95 odsto, na 13.344 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,62 odsto, na 1.432 boda, a Nasdaq indeks 0,43 odsto, na 3.051 bod.

Sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija nije dobro počela. Cijena akcije Chevrona pala je juče više od 4 odsto, nakon što je taj naftni div upozorio da će mu dobit u trećem kvartalu biti znatno manja nego u prethodnom tromjesečju.

Pod pritiskom se našla i akcija Alcoe jer je dan prije najveći američki proizvođač aluminijuma izvijestio o gubitku u trećem kvartalu. Premda su rezultati Alcoe u skladu s očekivanjima analitičara, cijena joj je pala više od 4 odsto jer je kompanija smanjila procjenu potražnje za aluminijumom zbog usporavanja rasta ekonomije Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Kako su akcije Chevrona i Alcoe u sastavu Dow Jonesa, taj je indeks juče zabilježio najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca.

„Ulagače zabrinjava loš početak sezone poslovnih rezultata. Zbog slabljenja najvećih svjetskih ekonomija, očekuju se mršavi rezultati kompanija”, kaže Randy Warren, direktor u kompaniji Warren Financial Service.

Kako kompanije upozoravaju na pogoršanje poslovnih uslova u svijetu, tako analitičari postupno smanjuju procjene njihovih rezultata za treće tromjesečje, prenose agencije.

Još početkom sedmice u anketi Reutersa očekivali su da će dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa pasti za 2,3 odsto u odnosu na isti lanjski period, dok u najnovijoj anketi očekuju pad za 2,9 odsto. Bio bi to prvi pad zarada u tri godine.

Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosječan obim trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo 5,9 milijardi akcija, dok prosječan dnevni obim u ovoj godini iznosi 6,5 milijardi.

Pritom je juče na NYSE odnos između akcija koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio 8 naprema 5.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,58 odsto, na 5.776 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,41 odsto, na 7.205 bodova, a pariški CAC 0,50 odsto, na 3.365 bodova. (capital.ba)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *