MMF: Spasavanje eura koštalo 1,1 bilion eura

Dodajte komentar

Stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda MMF su izračunali da je od decembra 2009. za spasavanje zemalja na rubu evrozone, Grčku, Irsku, Italiju, Portugal i Španiju potrošeno 1,1 bilion odnosno 1.100 milijardi eura, prenio je francuski list Figaro.

U izvještaju MMF je naveo da “Evropljani moraju da ubrzaju ritam u uspostavljanju povjerenje tržišta, kao i da ojačaju jedinstvo unutar eurozone”.

U glavnom gradu Japana je počeo Godišnji skup Odbora guvernera MMF, na kome učestvuju i ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Uloženi napor zemlja evrozone MMF ocjenjuje kao značajan, navodeći kao primjer svotu u vrijednosti od više 1,1 bilion evra za spasavanje prezaduženih zemalja članica.

U pitanju je dio sredstava koje je pozajmio Fond za evropsku podršku, a prije svega Evropska centralna banka, koja ne samo da je otkupila državne obveznice, u vrijednosti većoj od 200 milijardi evra, već i nadgleda banke ovih pet zemalja.

Međutim, predstavnici MMF smatraju da Kriza evrozone koja je prije tri godine počela u Grčkoj, predstavlja ogroman odliv privatnog kapitala koji su evropske institucije morale da preduprede.

Privatne banke ovih pet zemalja su se suočile sa odlivom polovine svojih uloga, u vrijednosti od 750 milijardi evra.

Između juna 2011. i juna 2012. iz Španije je izašlo 296 milijardi evra ili 27 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a iz Italije 235 milijardi, ili 15 odsto BDP te zemlje, što je djelimično rezultat povlačenja investicija stranih državljana, ali takođe i izlazak kapitala građana ove dvije države.

Iz grčkih banaka povučeno je 30 odsto uloga.

Iz MMF su upozorili da Evropa mora uložiti veće napore kako bi prevladala fiskalnu krizu koja izaziva dodatne pritiske na ionako prenapregnut globalni finansijski sektor.

“Ahilova peta brojnih ekonomija srednje i istočne Evrope je bankovni sektor koji je na meti pritisaka razduživanja, pogoršanja kvaliteta imovine i sporog rasta”, konstatuju u MMF. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *