Ruski Gazprombank preuzima Novu kreditnu banku Maribor?

Dodajte komentar

Gazprombank je prošle godine imala rekordnu dobit, a na tržištu EU je još nema. Pored Rusije, prisutni su još u Bjelorusiji, Švajcarskoj i Jermeniji, a predstavništva ima još u Mongoliji, Kini i Indiji, piše Biznis plus.

Umjesto države će, prema informacijama, Novu kreditnu banku Maribor (NKBM) dokapitalizovati i kasnije preuzeti banka kćer ruskog naftnog giganta Gazproma – Gazprombank. 

„Ne želim komentarisati“, odgovorio je ministar finansija Janez Šušteršić na pitanje da li će drugu najveću slovenačku banku zaista preuzeti ruski Gazprombank.

To nam, međutim, tvrdi više izvora i to oni blizu Šušteršićevom ministarstvu.

Odgovor na pitanje zašto bi se Rusi uopšte zanimali za drugu banku u Sloveniji, koja je po evropskim mjerama jako mala, možda leži u činjenici da je banka vlasnik licenci koje im osiguravaju širenje na druga tržišta.

Slično je prije mjesec dana učinila i ruska banka Sberbank, koja je kupila istočnoevropsku mrežu austrijske Volksbanke.

NKBM-u do kraja godine treba, zbog zahtjeva evropskih regulatora banaka za potrebnu adekvatnu veličinu kapitala, barem 100 miliona eura svježeg kapitala.

Država, koja ima u vlasništvu ukupno 25,7 posto NKBM, navodno u njenoj dokapitalizaciji neće učestvovati.

Dugoročno je ministar Šušteršič već rekao da država ima interes zadržati četvrtinu NKBM-a. Gazprombank je prošle godine imala rekordnu dobit, a na tržištu EU je još nema.

Pored Rusije, prisutni su još u Bjelorusiji, Švajcarskoj i Jermeniji, a predstavništva ima još u Mongoliji, Kini i Indiji. Evropski političari, kako se može neslužbeno čuti, ne gledaju blagonaklono na pokušaje širenja ruskih banaka na tržište Evropske unije. (biznis.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *