A2A dala zeleno svjetlo za drugi blok termoelektrane u Pljevljima

Dodajte komentar

Eksperti Elektroprivrede Crne Gore procijenili su da je ponuda kineske Gezuba grupe za izgradnju drugog bloka termoelektrane u Pljevljima ozbiljna i kvalitetno pripremljena, saznaje „Dan” iz izvora bliskih Vladi.

Kako je rečeno Dan-u, tokom sledeće sedmice će biti organizovan sastanak predstavnika Vlade, EPCG, kompanije A2A i slovenačke kompanije koja radi studiju izvodljivosti sa predstavnicima Gezuba grupe.

Na sastanku će, saznaju, biti definisani određeni tehnički parametri, kako bi se dodatno razmotrili i usaglasili svi elementi tehničke ponude. Nakon sastanka planirano je definisanje dinamike strukture projekta, kao i plana finansijskog dijela projekta.

Prema prvim analizama, projekat je vrijedan 295 miliona eura, odnosno 377 miliona dolara.

Drugi blok, kako je planirano, imaće snagu od 220 megavata i godišnje će proizvoditi do 1,4 miliona kilovat sati električne energije, što je veća energetska efikasnost od prvog bloka TE Pljevlja. Planirano je da drugi blok bude urađen po ekološkim standardima, u skladu sa direktivama EU.

Crna Gora bi gradnjom drugog bloka bila u poziciji da se od uvoznika električne enegije pretvori u izvoznika iste. To bi bilo prvo energetsko postrojenje koje je izgrađeno u Cr-noj Gori u poslednjih 36 godina. Naime, hidroelektrana „Piva” je izgrađena 1976. godi-ne, i do sada je proizvela više od 27 milijardi kilovat sati električne energije. S obzirom da proizvodi vršnu električnu energiju, HE „Piva” posluje u sastavu Elektroprivrede Sr-bije, a Crna Gora, u skladu sa ugovorom koji se produžava u poslednje 22 godine, u zamjenu dobija električnu energiju u bandu. Gradnja drugog bloka planirana je zbog stalnog porasta potrošnje električne energije u Crnoj Gori. S druge strane, računa se da bi na taj način bila ublažena situacija sa snabdijevanjem Kombinata aluminijuma, najvećeg domaćeg potrošača, koji je do sada godišnje trošio 1,3 milijarde kilovata električne energije. Trenutno je proizvodnja KAP-a prepolovljena na 50.000 tona sirovog aluminijuma, što je omogućilo EPCG da prestane da uvozi skupu struju i prodaje je jeftino Kombinatu. KAP trenutno duguje EPCG 55 miliona eura za utrošenu električnu energiju, a Vlada, kao suvlasnik Kombinata, nije još pronašla model kako će razdužiti te fakture.

Izgradnjom drugog bloka riješilo bi se pitanje energetske nezavisnosti  države,     jer EPCG godišnje uvozi trećinu potrebne električne energije. Iduće godine počinje izgradnja podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije, koji će povezati region jugoi-stočne i zapadne Evrope i omogućiti veću razmjenu električne energije.

Gezuba grupa pojavila se kao potencijalni investitor nakon što se Crna Gora prijavila za učešće na Kinesko-istočnoevropskom samitu koji je održan u Varšavi, na kom je učestvovao premijer Igor Lukšić.

portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *