Dragi: ECB neće štampati novac

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da neće štampati novac da bi riješila dužničku krizu u evrozoni.

“ECB ne može da pokrene monetarno finansiranje i ne može da obavlja posao zemalja članica u ovoj situaciji… veoma je lako pomisliti da ECB može da zamjeni vlade pojedinačnih država, njihove akcije ili nedostatak istih, i da štampa novac. To se neće desiti”, poručio je predsjednik ECB Mario Dragi.

Dragi, koji se u Briselu obratio Evropskom parlamentu, u više navrata je ponavljao da ECB, u skladu sa svojim mandatom, ne može jednostavno da uključi štampariju i otplati “planine” državnih dugova koje su evrozonu dovele do najteže krize od njenog formiranja.

Iako ECB, koja se smatra jedinom evropskom institucijom sposobnom da reaguje dovoljno brzo u kriznim vremenima, nikada nije oklijevala da reaguje, banka je uvijek napominjala da je na vladama da svoje finansije i ekonomije dovedu u red.

Dragi je i na redovnom sastanku ECB, insistirao da je, nakon niza antikriznih mjera koje je banka pokrenula, lopta sada u dvorištu vlada. Predsjednik ECB je taj stav ponovio i u utorak u Briselu.

Proces prilagođavanja “može biti bolan na kratak rok, kako politički, tako i ekonomski”, rekao je Dragi, dodajući da je “uvjeren da evrozona i njene trenutno slabije članice mogu da izađu iz krize jače i sa kvalitetnijim privredama, od čega će imati korist svi evropski građani”.

Dragi je takođe napomenuo da je Grčka, koja se nalazi u središtu krize, ostvarila “značajan i opipljiv” napredak u primjeni neophodnih strukturnih reformi, ali da je potrebno još truda.

U posjetu Grčkoj je stigla njemačka kancelarka Angela Merkel, koja će grčkoj vladi uputiti poruku podrške u vrijeme kada se planiraju novi protesti protiv štednje. Posjeta Merkelove Atini prva je otkako je, prije tri godine, izbila dužnička kriza. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *