Banke na Wallstreet-u same sebe ugrozile

Pod krovom njujorškog Volstrita skupilo se previše bankara i njihove plate su previsoke, s obzirom na izazove koji stoje pred finansijskim sektorom, ocijenio je izvršni direktor američke investicione banke “Morgan Stenli” Džejms Gorman.

“Morgan Stenli” će iduće godine sprovesti još jednu rundu ukidanja radnih mjesta, rekao je Gorman u intervjuu za londonski poslovni list “Fajnenšel tajms”.

– Imali smo previše saradnika čije su plate bile previsoke – rekao je on i dodao da, s obzirom da je i sam akcionar, podržava stav da su usluge u tom sektoru kao i ranije precjenjene.

Gorman je dao svoj komentar uoči objavljivanja finansijskih rezultata banaka na Volstritu za treći kvartal koji će, kako se očekuje, pokazati slabe prihode.

Usporen ekonomski oporavak u SAD je, uz dužničku krizu u zoni evra, umanjio obim trgovanja obveznicama i akcijama. Finansijski sektor je takođe pod pritiskom novih propisa koji su usvojeni u SAD kao rezultat finansijske krize.

Prema podacima kompanije za zapošljavanje “Čelendžer”, banke na Volstritu su ove godine otpustile oko 20.000 zaposlenih, a analitičari očekuju da će s ukidanjem radnih mjesta biti nastavljeno sve dok prihodi banaka ponovo ne dostignu ranije nivoe. (capital.ba)

Check Also

SDT formirao predmet u vezi s IRF-om

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet koji se tiče slučaja Investiciono-razvojnog fonda (IRF), a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *