Hrvatski Allianz krenuo s osiguranjem pasa i mačaka

Dodajte komentar

Polisu osiguranja od ove sedmice u Hrvatskoj mogu imati i kućni ljubimci, tačnije psi i mačke. Naime, vlasnici pasa i mačaka u Hrvatskoj mogu u Allianzu Zagreb uz osiguranje privatne imovine ugovoriti i osiguranje svog kućnog ljubimca, a proizvod koji je razvijen u saradnji sa zagrebačkim Veterinarskim fakultetom zove se Allianz šapa.

Osigurati se mogu psi i mačke od dva mjeseca do 12 godina starosti bez obzira imaju li rodovnik ili ne, a uslov je da moraju biti redovno vakcinisani protiv bjesnila i zaraznih bolesti te označeni mikročipom. U Allianzu kažu kako za početak računaju da će se u prvoj godini osigurati oko 300 životinja. Takođe napominju da je primjerice u Velikoj Britaniji danas osigurano oko četvrtine ljubimaca, a u Švedskoj čak 50 posto.

Inače, u Hrvatskoj je 352.680 mikročipovanih pasa, 1.329 prijavljenih legla pasa, zatim tu je 60.809 pasa s rodovnikom u zadnjih pet godina te 50 priznatih legla mačaka. Istovremeno ponuda i cijene veterinarskih usluga rastu i mogu dosegnuti i nekoliko hiljada kuna po životinji.

Mjesečna premija za osiguranje psa kreće se od 45 do 150 kuna, a za mačke je niža i iznosi od 30 do 60 kuna.

Uz osiguranje zdravstvenih troškova i putno osiguranje, polisom se mogu osigurati i troškovi oglašavanja u slučaju izgubljenog ili ukradenog ljubimca, troškovi hotelskog smještaja ljubimca kod smrtnog slučaja u domaćinstvu ili teške tjelesne ozljede vlasnika zbog koje se ne može brinuti o životinji ili štete u domu zbog koje nije moguć dalji boravak, troškovi izdavanja uništenih isprava o životinji, troškovi eutanazije te pomoćna naknada kod uginuća ljubimca, kao i odgovornost osiguranika prema trećim osobama u slučaju ako životinja nekoga ozlijedi ili uzrokuje materijalnu štetu. (banka.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *