'Dominacija NLB-a je uzrok problema u slovenačkom bankarskom sektoru'

Dodajte komentar

Predsjednik poslovnog udruženja slovenačkih banaka France Arhar izjavio je u subotu da Nova Ljubljanska banka (NLB) ima prevelik udio na slovenačkom finansijskom tržištu, te da je to jedan od uzroka problema u slovenačkom bankarskom sektoru.

“Na (finansijskom) tržištu imamo nenormalnu i štetnu koncentraciju, a poseban je problem što je velika razlika između najveće i druge banke”, rekao je Arhar u subotu za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV u emisiji posvećenoj sanaciji slovenačkog bankarskog sektora. Devedesetih godina Arhar je u dva mandata bio guverner centralne banke, a sadašnja vlada predložila ga je za predsjednika nadzornog odbora NLB-a. Arhar je rekao kako se treba nadati da se nešto naučilo iz ranih 90-ih kad je država sanirala bankarski sistem s 2,2 milijarde tadašnjih njemačkih maraka, te da bi bilo najbolje da slovenačke banke u državnom vlasništvu dobiju “odgovorne privatne vlasnike”.

France Arhar zajedno s hrvatskim stručnjakom Zdravkom Rogićem radio je posljednjih sedmica na pripremi prijedloga rješenja problema devizne štednje hrvatskih štediša Ljubljanske banke. (poslovni.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *