Beogradska berza: Nedjeljni izvještaj 01.10.2012. – 05.10.2012.

Dodajte komentar

Proteklih pet trgovačkih dana prošli su u apatičnoj atmosferi među ulagačima koja je rezultirala više nego skromnim prometom od 1,8 miliona evra. Indeks najlikvidnijih akcija Belex 15 dobio je na vrednosti 0,7 odsto, prekinuvši tako dvonedeljni silazni trend. Iako se neznatno popravila tražnja za najlikvidnijim domaćim akcijama, investitori i dalje nisu spremni za agresivniji nastup na tržištu te se može reći da se tržište već nekoliko sedmica nalazi u fazi duboke stagnacije. 

Akcije – Najprometnija hartija protekle nedelje bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je sedmicu okončala na nivou od 622 dinara uz promet od 82,1 milion dinara. Najveći deo prometa ostvaren je u sredu kada je u jednoj transakciji isprometovano gro realizacije na nivou od 621 dinar. I dalje postoji prilično solidna tražnja za akcijama ove najveće domaće kompanije na Beogradskoj berzi, ali ulagači za sada nisu spremni preuzeti veći rizik i podići cenu za ovu hartiju. Veći nivo aktivnosti valja očekivati nakon objave devetomesečnih rezultata kompanije kada će biti poznato da li je menadžment napravio napredak kada je u pitanju naplata velikih potraživanja od strane Srbijagasa.

Od ostalih hartija iz realnog sektora najviše se trgovalo Imlekom (IMLK) koji se ponovo domogao nivoa od 3.000 dinara uz promet od 20,3 miliona dinara. Kada je proletos objavljen memorandum o nameri preuzimanja ove kompanije od strane holandske Campine, akcije Imleka su stizale do nivoa od 3.120 dinara, da bi neuspeh ovih pregovora gurnuo ovu hartiju duboko ispod granice od 3.000 dinara. Sada su se akcije ove najveće domaće mlekare ponovo vratile do ove psihološke granice premda nema novih javnih informacija po pitanju prodaje ove kompanije. Još jedna Salfordova kompanija, Bambi (BMBI) imala je solidnu trgovačku sedmicu popevši se do nivoa od 23.000 dinara, a i sama kompanija je u petak objavila sticanje sopstvenih akcija po istovetnoj ceni. Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) zabeležio je promet od 3,7 miliona dinara, uglavnom na nivou od 420 dinara uz rast od 3,4 odsto. Nakon velikog pada u septembru, bečejski Sojaprotein (SJPT) se oporavio 9,5 procenata, a ponuda ovih hartija uprkos ovom rastu ostala je na prilično skromnom nivou.

Akcije iz finansijskog sektora i ove sedmice nisu naišle na veće interesovanje ulagača, ali su se neke od njih ipak probile na spisak najprometnijih hartija. Niška AIK banka (AIKB) je nedelju završila na nivou od 1.354 dinara uz promet od 15,1 milion dinara i neznatan pad na nedeljnom nivou. I dalje su portfeljni investitori prilčno umrtvljeni na ovoj nekada najlikvidnijoj hartiji tržišta, dok je glavni kupac drugi po veličini akcionar – Sunoko. Solidan promet od 12,2 miliona dinara zabeležilo je Takovo osiguranje (TKOSM), u samo jednoj unapred dogovorenoj transakciji učesnika na tržištu. Beogradska Komercijalna banka (KMBN) je i dalje pod snažnim pritiskom na strani prodaje, pa su akcije ove najveće domaće banke pod kontrolom države prvi put otkada se nalaze na Beogradskoj berzi nedelju okončale na nivou od 900 dinara. Ukupan promet u trgovanju akcijama ove banke iznosio je 2,8 miliona dinara.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su promet od 0,3 miliona evra, a najprometnija serija bila je A2015 na koju je otpalo gro prometa. Ova obveznica je najveći deo realizacije zabeležila uz prinos od 6,3 odsto, a godišnje zarade na svim obveznicama, osim na A2013, su iznad nivoa od šest procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održana je samo jedna aukcija državnih dužničkih hartija na kojoj su ponuđeni šestomesečni zapisi. Uz godišnji prinos od 13,45 odsto, realizovano je 80,4 odsto ovih hartija ukupne nominalne vrednosti 4,8 milijarde dinara.  (sinteza.net)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *