Predjsednik MK Mountain resorts-a o ponudi z aInstitut u Igalu

Dodajte komentar

Ukoliko Vlada prihvati ponudu francuskog Višija za privatizaciju Instituta „Simo Milošević” oštetiće manjinske akcionare za oko 4,5 miliona eura, kazao je u razgovoru za „Dan” predsjednik upravnog odbora MK Mauntin rizortsa Nikola Avram.

– Za 56,48 odsto akcija Vlade ponudili smo šest miliona, a Viši, prema našim informacijama, 215.954 eura, odnosno euro po akciji. Za manjinske akcije ponudili smo 4,62 miliona, dok su oni ostali pri ponudi od euro po akciji – pojasnio je Avram i dodao da MK grupa nudi 27,8 eura za akciju, koja se trenutno na berzi prodaje po 29,1 euro. On je naveo da je MK grupa lani imala profit od 130 miliona eura, a da je za investicioni program ponudila 20,060 miliona.

– Prve godine bi investirali 11,8, a druge 8,3 miliona. Ako pobijedimo na tenderu do 1. maja druga faza će biti spremna – poručio je Avram.
Profit Višija bio je lani 1,789 miliona, a ponudio je, prema nezvaničnim informacijama, 147 miliona eura investicija, s tim što nije precizirana dinamika i struktura. Avram smatra da je pogrešno što se traže referentne firme za zdravstveni turizam, jer je Institut lider.

– Niko taj posao ne radi bolje od njih. Samo objekat treba modernizovati i napraviti bolje planove, kako se ne bi zatvarao u oktobru i novembru, a otvarao u maju. Institut treba da radi cijele godine – poručio je Avram i dodao da je MK grupa za socijalni program opredjelila otpremnine od 18 do 25 hiljada eura i naveo da se, osim poljoprivrede, bave poslovima u IT sektoru, hotelijerstvom i turizmom.

– Za manje od četiri godine, otkada je najveći hotelski kompleks na Kopaoniku pripojen MK grupi i uloženo 15 miliona u renoviranje, postignuti su rezultati koji su najveća referenca kompanije za kupovinu kompleksa u Igalu. U doba krize udvostručen je prihod firme koja je bila u minusu i izmijenjen dugogodišnji negativan trend destinacije poznate po lošoj usluzi i visokim cijenama – saopštio je Avram, ističući da na Kopaoniku imaju 450 kreveta, a da im je broj noćenja 160 hiljada.

– U Igalu je broj kreveta duplo veći, a broj noćenja isti. Našim dolaskom bi to podigli za 70 odsto. Takođe, 30 odsto gostiju koji dolaze u Crnu Goru čine turisti iz Srbije, koje bi mi lakše doveli od bilo koje druge kompanije – konstatovao je on i naglasio da nijedna privatizacija MK grupe nije bila neuspješna.

– Naprotiv, nekoliko godina nakon restruktuiranja, sve članice MK grupe postale su lideri u svojoj branši od Srbije do Ukrajine – zaključio je Avram.
MK grupa, čiji je vlasnik Miodrag Kostić, je i na prvom tenderu za prodaju 56,48 odsto akcija Instituta, 2008. godine, dostavila ponudu, u partnerstvu sa švajcarskom firmom Filipa Ceptera. Taj posao je propao, jer Cepter nije na vrijeme uplatio novac za akcije i garancije za investicije.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *