Nova saznanja o "Agrobanci": Čović i Mihajlović uzeli 45 miliona eura

Dodajte komentar

Preduzeće FMP Nebojše Čovića uzelo je 25 miliona evra kredita od Agrobanke, a “Lutra” Dušana Mihajlovića 20 miliona evra, svedočio je Milorad Džambić, predsednik Izvršnog odbora Nove Agrobanke, nabrajajući koje su sve kompanije uzele kredite, a nisu ih vratile, saznaje “Blic”.

Džambić je svedočio i da je kao direktor Agencije za osiguranje depozita i sanaciju banaka donosio odluke saglasno sa Upravnim odborom u kome su bili Mirko Cvetković i Nebojša Ćirić.

Nebojša Čović kaže za “Blic” da nije tačan iznos od 25 miliona evra, koliko je Milorad Džabić naveo da je FMP uzeo kredit od Agrobanke.

– Sarađivali smo sa tom bankom kao i sa drugim bankama i sve što smo radili je po zakonu – rekao je Čović i dodao da ne želi više da komentariše.

Saradnik Dušana Mihajlovića potvrdio je da “Lutra” duguje Agobanci 20 miliona evra i naglasio da će novac biti vraćen.

Džambić, koji je bio stečajni upravnik Agrobanke, tvrdio je da je prethodno rukovodstvo banke odobravalo kredite koji nisu vraćeni i da je ova banka bila u minusu 310 miliona evra. Kao najvećeg dužnika Džambić je imenovao “Habit farm grup” koja duguje 55 miliona evra.

– Sva dugovanja sem “Habit farm grupe”, koje je ocenjeno kao nenaplativo, prešla su na “Novu Agrobanku”. Međutim uskoro ni ta preduzeća nisu otplaćivala rate zajmova, osim kamate – svedočio je, između ostalog, Džambić 1. oktobra u Specijalnom sudu tokom pet sati izlaganja.

On je ispričao da je Nova Agrobanka upisana u registar 26. maja 2011. godine jer nijedna banka nije mogla da preuzme Agrobanku.

Džambić je pre nego što je postao stečajni upravnik Agrobanke bio direktor Agencije za osiguranje depozita i sanaciju banaka. On je odgovarajući na pitanja od tom svom radu rekao da je sve odluke donosio uz saglasnost Upravog odbora u kome su bili Mirko Cvetković, bivši premijer i ministar finansija, zatim Nebojša Ćirić, ministar ekonomije, kao i dvoje ljudi iz Narodne banke Srbije.

Zbog sumnji da su odobravali kredit iz Agrobanke bez pokrića, pod istragom je 15 osumnjičenih, na čelu sa nekadašnjim predsednikom Izvršnog odbora Agrobanke Dušanom Antonićem, koji je sa još devet osumnjičenih uhapšen 8. avgusta. Dve nedelje kasnije, uhapšeno je još pet osumnjičenih, među kojima su vlasnik preduzeća „Habitfarm“ Radosav – Lale Sekulić i njegov sin Duško. Oni su osumnjičeni kao korisnici nezakonitih bankarskih kredita u Agrobanci.

Milorad Džambić je svedočio da je Nova Agrobanka odobrila samo jedan kredit, i to od 20 miliona evra “Farmakomu” Miroslava Bogićevića, koji je nedavno kupio “Politiku”. Kako saznajemo, istraga će se baviti poslovanjem Bogićevića.

blic.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *