Zakon o Centralnoj banci: CBCG ima pravni osnov da ograniči kamate

Centralna banka, prema članu 4 Zakona o Centralnoj banci, ima pravni osnov da ograniči rast kamata u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema.

-Osnovni cilj Centralne banke je podsticanje i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema, uključujući podsticanje i održavanje zdravog bankarskog sistema i sigurnog i efikasnog platnog prometa, Centralna banka ima sva ovlašćenja neophodna za postizanje ciljeva iz ovog člana, kaže se u članu 4. Zakona.

Podsjetimo, guverner Radoje Žugić je na otvaranju nove zgrade Societe Montenegro banke u Pogorici, kazao da zahtjev Centralne banke da se smanje eksterno visoke kamatne stope nije pogodbena aktivnost već stvarni zahtjev za očuvanje finansijske stabilnosti.

Centralna banka bi prema najavama iz ove institucije trebala da urediti ovo pitanje, što će posljedično podrazumijevati imperativnu primjenu.

Efektivne kamatne stope u Crnoj Gori, prema saznanjima Portala Analitika, se kreću između 15 i čak 30 odsto- koliko iznose kamate kod mikrokreditnih institucija i među najvišim su u Evropi.

Prema ocjenama iz Unije poslodavaca- tolike kamate ozbiljno ugrožavaju opstanak privatnog sektora u Crnoj Gori. (portalanalitika.me)

Check Also

EBRD i EU pripremaju dodatni finansijski paket za MSP na zapadnom Balkanu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska Unija (EU) povećavaju svoju podršku malim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *