Sberbanka okončala kupovinu turske Denizbanke

Dodajte komentar

Najveća ruska državna banka “Sberbanka” okončala je kupovinu 99,85 odsto akcija turske “Denizbanke” od belgijske banke “Deksija” kojoj će dodatno platiti do 242 miliona dolara za prirast aktiva, navedeno je u saopštenju ruske banke.

“Sberbanka”, koja je u februaru ove godine pribavila prve aktive u centralnoj i istočnoj Evropi, kupivši austrijsku “Folksbanku” za 505 miliona evra, u junu je postigla sporazum o kupovini “Denizbanke” za 2,8 milijardi evra ili 6,47 milijardi turskih lira.

Prodavcu turske banke – francusko-belgijskoj finansijskoj grupaciji “Deksija” – “Sberbanka” će do kraja godine isplatiti dodatnu sumu, ekvivalentnu prirastu vrijednosti čistih aktiva “Denizbanke” u periodu od početka ove godine do 28. septembra, u maksimalnoj vrijednosti od 242 miliona dolara.

Aktive “Denizbanke” su na dan 30. juna vrijedile oko 26,8 milijardi dolara, a sopstveni kapital 2,8 milijardi dolara.

Neto profit turske banke je u prvoj polovini godine iznosio oko 187 miliona dolara. “Denizbank” zauzima šesto mjesto po vrijednosti aktiva među privatnim bankama u Turskoj i deveto među svim bankama u toj zemlji. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *