Preporuka CBCG uzaludna: Banke nijesu smanjile kamate

Dodajte komentar

Komercijalne banke izbjegle su da samoinicijativno smanje kamatne stope, pa će čekati rješenje koje će im predočiti Centralna banka (CBCG).

Rok u kome su banke po zahtjevu CBCG morale da snize kamatne stope bio je kraj septembra, nakon čega je trebalo da se održi sastanak kako bi zajedno vidjeli šta je ko uradio.

“Neće biti najavljenog sastanka pošto je iz CBCG poručeno nedavno da oni pripremaju regulativu. Onda ćemo sačekati da vidimo to rješenje i da se prema njemu odredimo”, kazao je izvor “Vijesti” iz Udruženja banaka.

Savjet CBCG je 5. jula posebnim zaključkom obavezao banke i mikrofinansijske institucije (MFI) da razmotre postojanje ekstremno visokih kamata i da ih elminišu. U slučaju da zaključak ne bude sproveden do kraja septembra, plan vrhovne monetarne institucije je da u posljednjem kvartalu ove godine donese privremenu regulativu, kojom će propisati maksimalno dozvoljene kamatne stope.

Guverner Radoje Žugić krajem prošle sedmice je rekao da aktivno pripremaju regulativu kojom će ograničiti ekstremno visoke kamatne stope, budući da su one elementi koji mogu da ugroze finansijsku stabilnost. On je obećao da će to uraditi uz potpunu transparentnost zajedno sa svim finansijskim institucijama.

Prema raspoloživim podacima, do sada su kamate beznačajno korigovane. Na kraju jula, nakon preporuke CBCG o korigovanju kamata, prosječne ponderisane nominalne i efektivne kamatne stope iznosile su 8,87 i 9,54 odsto, dok su na kraju juna iznosile 8,89 i 9,53 odsto.

Guverner je najavio i da će se aktivnije uključiti u rješavanje ključnog elementa potencijalne ranjivosti bankarskog sistema loših kredita.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *