Novi pad iranskog rijala

Dodajte komentar

Iranska valuta rijal oslabila je danas za dodatnih devet odsto, nakon što je juče izgubila 18 odsto vrijednosti prema američkom dolaru, navodi se u izvještajima iz Islamske Republike. Iranska centralna banka odredila je ograničenje od 5.000 dolara koje strani putnici mogu da unesu u Iran i iznesu iz zemlje.

Predsjednik Mahmud Ahmadinedžad optužio je “neprijatelje zemlje” za sunovrat nacionalne valute. Riajl je, kako se navodi, izgubio 80 odsto vrijednosti od 2011. godine zbog trgovinskih sankcija koje su uvele SAD zbog iranskog nuklearnog programa.

Ahmadinedžad je rekao da su zapadne sankcije jednake ekonomskom ratu, ali da neće zaustaviti iranski atomski program, prenio je Bi-Bi-Si.

“Mi nismo narod koji se povlači u vezi sa nuklearnim pitanjem. Ako neko misli da može da pritisne Iran, svakako griješi i mora da popravi svije ponašanje”, rekao je iranski predsjednik.

Vlasti u Teheranu omogućile su uvoznicima osnovne robe da kupuju dolare po povoljnom kursu, ali su time samo pogoršale situaciju.

SAD su uvele sankcije Iranu jer smatraju da ta zemlja u tajnosti pokušava da napravi atomsku bombu. Teheran tvrdi da samo želi da izgradi nuklearne elektrane.

Iran je potpuno isključen iz globalnog bankarskog sistema zbog američkih sankcija, koje podržava i EU. Među kaznenim mjerama je i zabrana kupovine iranske nafte i posredovanja u njenoj prodaji.

SAD su zaprijetile da će preduzeti mjere protiv stranih firmi i institucija koje budu poslovale sa iranskom centralnom bankom. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *