Koruški političari osuđeni zbog pronevjere prilikom prodaje HAAB-a

Dodajte komentar

Zbog pronevjere prilikom prodaje državnog udjela u Hypo Alpe-Adria banci austrijske sudije su izrekle višegodišnje zatvorske kazne bivšem vođi Narodne stranke u Koruškoj Josefu Martinzu i čelnim ljudima koruškog državnog holdinga Hansu-Jörgu Megymorezu i Gertu Xanderu te poreskom savjetniku Dietrichu Birnbacheru.

Martinz je ousuđen na pet, Jörg Megymorez na tri, Xander na dvije godine zatvora. Birnbacher je jedini priznao krivicu i osuđen je na tri godine zatvora, uslovno na dvije godine, uz novčanu kaznu.

Centralna osoba nezakonitog stranačkog finansiranja bio je pokojni bivši koruški poglavar Jörg Haider.

Osuda nije pravosnažna, a odbrane Martinza, Megymoreza i Xandera već su najavile žalbu. Birnbacher si je uzeo tri dana da razmisli. Žalbu je najavilo i državno pravobranilaštvo.

Na optuženičkoj klupi Birnbacher i drugovi našli su se zbog honorara od šest miliona eura koji je poreski savjetnik prihvatio za učestvovanje u prodaji državnog udjela u Hypo Alpe-Adria banci bavarskoj banci Bayern Landesbank (BLB).

Njemački sudski vještak Frank Schäfer procijenio je vrijednost Birnbacherova rada na najviše 300.000 eura, što znači da je bez pravne osnove bio preplaćen za 5,7 miliona eura.

Većina novca od prodaje banke završila je na računu Narodne stranke (ÖVP) i Haiderovog Saveza za budućnost Austrije (BZÖ). Sudija Manfred Herrnhofer prilikom presude rekao je da je riječ o “jednom od najprljavijih poslova u Koruškoj”.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *