'Adris grupa zainteresovana za slovenački Triglav'

Dodajte komentar

Adris grupa zainteresovana je za kupovinu slovenačke osiguravajuće kompanije Triglav, objavio je u utorak slovenački poslovni dnevnik “Finance” pozivajući se na neslužbene informacije.

Finance dodaje da su i u Adris grupi potvrdili da “traže nove izazove” i da su u tom smislu zainteresovani i za ulazak u poslove osiguranja.

Špekulacije o stranim investitorima u neke od najvećih slovenačkih kompanija pojavile su se u Sloveniji vezano na planove slovenačke vlade da proda dio državnog portfelja u preduzećima u većinskom vlasništvu države.

Najčešće se kao “državna srebrnina”, kojom bi se popunili prihodi u državnom budžetu, spominju Petrol, osiguranje Triglav i neke druge firme kojima su u zadnje vrijeme skočile i cijene dionica na Ljubljanskoj berzi.

Vrijednost dionice Triglav osiguranja na Ljubljanskoj berzi danas je porasla za oko pet posto, sa 50-ak hiljada eura prometa.

Berzanski analitičar Matej Šimnic izjavio jer za “Finance” da bi vlada trebala prodati dionice Triglava po cijeni koja bi uključivala i premiju za preuzimanje, odnosno da bi cijena mogla biti oko 30 eura, što je dvostruko više od njene sadašnje kotacije na berzi. (poslovni.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *