'Adris grupa zainteresovana za slovenački Triglav'

Adris grupa zainteresovana je za kupovinu slovenačke osiguravajuće kompanije Triglav, objavio je u utorak slovenački poslovni dnevnik “Finance” pozivajući se na neslužbene informacije.

Finance dodaje da su i u Adris grupi potvrdili da “traže nove izazove” i da su u tom smislu zainteresovani i za ulazak u poslove osiguranja.

Špekulacije o stranim investitorima u neke od najvećih slovenačkih kompanija pojavile su se u Sloveniji vezano na planove slovenačke vlade da proda dio državnog portfelja u preduzećima u većinskom vlasništvu države.

Najčešće se kao “državna srebrnina”, kojom bi se popunili prihodi u državnom budžetu, spominju Petrol, osiguranje Triglav i neke druge firme kojima su u zadnje vrijeme skočile i cijene dionica na Ljubljanskoj berzi.

Vrijednost dionice Triglav osiguranja na Ljubljanskoj berzi danas je porasla za oko pet posto, sa 50-ak hiljada eura prometa.

Berzanski analitičar Matej Šimnic izjavio jer za “Finance” da bi vlada trebala prodati dionice Triglava po cijeni koja bi uključivala i premiju za preuzimanje, odnosno da bi cijena mogla biti oko 30 eura, što je dvostruko više od njene sadašnje kotacije na berzi. (poslovni.hr)

Check Also

NLB preuzima Istrabenz Leasing

Očekuje se da će postupak prodaje Zastave Istrabenz Lizinga, jedne od posljednjih investicija Istrabenza u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *