Vlada očekuje ponude Njemaca i Turaka za KAP

Dodajte komentar

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, razmatrao stepen realizacije zaključaka parlamenta u vezi sa KAP-om. Ministar ekonomije Vladimir Kavarić saopšto je da Vlada u narednom periodu očekuje ponude za Kombinat aluminijuma od njemačke HGL grupe i turskog Tosčelika, a da bi Skupština sa druge strane trebalo da zaduži Državnu revizorsku instituciju DRI da uradi reviziju poslovanja fabrike, prenijeli su mediji.

Kavarić je na sjednici kazao da su novi momenti u fabrici smanjenje isporuka struje, zbog duga prema Elektroprivredi EPCG od oko 50 miliona eura.

– EPCG ima potraživanja prema KAP-u od skoro 50 miliona eura, što je sa stanovišta same kompanije, ali i cjelokupnog energetskog i ekonomskog sistema, neodrživo. EPCG je imala potpuno pravo da KAP iskuljuči sa napajanja, ali je ipak odlučila da smanji isporuku na 84 megavata (MW), kazao je Kavarić i dodao da revizija više nije u nadležnosti Vlade, već parlamenta. – Vlada je zainteresovana da DRI uđe što prije u KAP i da konačno raščistimo te dileme po pitanju dugova- kazao je Kavarić.

Vlada je, shodno zaključcima Skupština, dužna da svakih 15 dana informiše Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, kao i Komisiju za praćenje i kontrolu postupka privatizacije o realizaciji zaključaka.

Predsjednik Odbora Aleksandar Damjanović kazao da nije bilo političke volje ni hrabrosti da se riješe problemi KAP-a, na način kako je to predlagala ta stranka – stečajem, osim „marketinških najava“ ulaska novih partnera.

Poslanik Demokratske partije socijalista DPS Zoran Jelić, smatra sa druge strane da se u KAP-u ne sprovodi tiho gašenje, već racionalizacija troškova. Jelić se nije složio sa članovima opozicije da Vlada nije ništa uradila na realizaciji zaključaka, ocijenivši da se intenzivno radi na rješavanju svih problema. Kavarić je saopštio da postoje dva brza rješenja za KAP – stečaj i novi investitor.

portalanalaitka.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *