Za spas španskih banaka potrebno 59,3 milijarde eura

Dodajte komentar

Posrnulim španskim bankama je potrebno 59,3 milijarde evra kako bi dovele u red svoje bilanse stanja pogođene pucanjem mjehura nekretnina 2008. godine, pokazali su juče objavljeni podaci nezavisne revizije španskih banaka, kojom je rukovodila američka konsultantska kompanija “Oliver Vajman”.

Od 14 bankarskih grupacija, koliko je podvrgnuto stres testu, španskom kreditoru “Bankiji” je potrebno najviše sredstava, odnosno oko 24,7 milijardi evra, pokazali su rezultati revizije koju je objavila Banka Španije.

Ova revizija bi, kako je najavljeno, trebalo da bude temelj za oslobađanje do 100 milijardi evra zajma, koliko je Španija u junu dobila od partnera iz evrozone.

Međutim, konačna suma koja će biti upotrebljena za spasavanje banaka može biti značajno manja, jer kreditori mogu pribaviti sredstva kroz prodaju aktiva, privatnog kapitala ili prebacivanje aktiva u “lošu” banku, ističe se u zajedničkom saopštenju centralne banke i ministarstva ekonomije.

Za sedam banaka, uključujući “Santander”, najveću banku evrozone po tržišnoj vrijednosti, nisu potrebna dodatna sredstva kako bi preživjele “veoma štetan scenario”, navodi se u saopštenju.

“Rezultati pokazuju da je španski bankarski sektor većinom solventan i održiv, čak i u izuzetno nepovoljnom makroekonomskom okruženju”, ocjenjuje se u reviziji.

Kreditori kojima je potrebna dodatna pomoć su “Bankija”, “Katalunja banko” (10,8 milijardi evra), “NCG banko” (7,2 milijarde evra), “Banko de Valensija” (3,5 milijardi evra), “Banko popular” (3,2 milijarde evra), BMN (2,2 milijarde evra), kao i “Iberkaha”, “Kaja3″ i “Liberbanka”, kojima zajedno treba 2,1 milijarda evra.

Revizija je objavljena samo dan nakon što je Španija predstavila svoj budžet za 2013. godinu, koji uključuje mjere štednje od 39 milijardi evra. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *