Ništa od dividende Trebjese, cijena akcije u preuzimanju 120 eura

Dodajte komentar

Predlozi grupe manjinskih akcionara pivare „Trebjesa” o isplati neraspoređene dobiti, kao i o smjeni članova odbora direktora na juče održanoj vanrednoj skupštini kompanije nijesu prihvaćeni. Manjinski dioničari, na čiji zahtjev je i zakazana vanredna skupština, predložili su da se dobit iz 2010. i prošle godine u ukupnom iznosu od 9,3 miliona eura podijeli akcionarima kroz dividendu. 

Nakon skupštine, iz Pivare je saopšteno da je odlučeno da ta sredstva ostanu na računu kompanije kao neraspoređena dobit.

Nije usvojen ni predlog da se članovi odbora direktora razriješe dužnosti.

– Shodno crnogorskoj uredbi o načinu ostvarivanja besplatnih akcija zaposlenih, akcionari su usvojili odluku da se neotplaćene akcije „Trebjese” prenesu na Investiciono-razvojni fond – navedeno je u kratkom saopštenju iz Pivare.
Na skupštini je direktor „Trebjese” Sanja Ćalasan informisala prisutne dioničare o ponudi kompanije Blek si Montenegro za preuzimanje akcija Pivare po cijeni od 120 eura za akciju. Ta ponuda važiće do sredine novembra. Inače, Blek si Montenegro u vlasništvu je StarBev grupe koju je u junu preuzeo kanadski pivarski gigant Molson Kors. U nikšićkoj pivari posjeduju više od 74 odsto udjela, a ponudom za otkup akcija namjeravaju da steknu dodatnih oko 25 odsto, čime bi u potpunosti kontrolisali „Trebjesu”.

Na jučerašnjoj vanrednoj skupštini revizorska kuća Pricewaterhous Coopers odabrana je za revizora poslovanja u tekućoj godini.

Pivarska kompanija Molson Kors je preuzimanjem Starbeva preuzela devet pivara jugoistočne Evrope, među kojima je i „Trebjesa” za oko 2,65 milijardi eura, a u sastavu Starbeva posluju pivare u Češkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini i Slovačkoj.

Za akciju nude 120 eura 

Kompanija Blek si Montenegro koju je u junu preuzeo Molson Kors objavila je juče prospekt za preuzimanje akcija Trebjese po 120 eura. Akcije pivare trenutno se na berzi prodaju po 105 eura. Blek si Montenegro je formalno vlasništvo Starbev grupe koju je u junu preuzela kanadsko-američka kompanija Molson Kors i kontroliše 74,78 odsto nikšićke pivare, a ponuda za kupovinu preostalih 25,22 odsto akcija važiće narednih 30 dana. Ukoliko akcionari do isteka roka ne prihvate javnu ponudu, oni imaju pravo da u dodatnom roku od 15 dana od objavljivanja rezultata javne ponude ponude Blek si Montenegro akcije na otkup.

Obavezu preuzimanja preostalog dijela akcija Trebjese kompanijama je naložila Komisija za hartije od vrijednosti, pozivajući se na utvrđenu povezanost kompanija. KHOV je donijela rješenje da kompanije u skladu sa Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava solidarno objave i sprovedu postupak preuzimanja Trebjese, jer je rok istekao 15. juna.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *