Iranski hakeri ruše američke banke

Dodajte komentar

U protekla dvije sedmice hakeri su se okomili na američke banke, a neki sigurnosni stručnjaci kažu da je ovo jedan od najvećih cyber napada zabilježenih do sada, prenosi Dnevni Avaz.

Od 19. septembra pa do jučee napadnute su Bank of America, JPMorgan Chase, Wells Fargo, U.S. Bank i PNC Bank, čije su internetske stranice bile nedostupne, a korišteni su DDoS napadi pri čemu se na napadnute stranice usmjerava velika količina prometa, zbog čega dolazi do njihovog rušenja, prenosi Dnevni Avaz.

Dmitri Alperovitch iz sigurnosne kompanije CrowdStrike rekao je novinarima CNN-a da su ovi napadi deset do dvadeset puta veći u odnosu na klasične napade te da su dvostruko veći u odnosu na do sada najveće napade. Iako na CNN-u kažu da su DDoS napadi efikasni alat za rušenje stranica, ali da se putem njih napadači ne mogu dokopati nikakvih informacija vezanih uz račune klijenata koje bi naknadno mogli isprazniti, u jednom ranijem intervjuu za Reuters Dan Holden iz Arbor Networksa upozorio je da bi ovakvi napadi mogli biti samo diverzija za puno kompleksnije operacije putem kojih bi se hakeri dokopali novca iz banaka.

Trenutno nije poznato ko stoji iza udara na američke banke, no mnogi sumnjaju da oni potiču iz Irana. Senator Joe Lieberman vjeruje da je to odgovor Irana na ekonomske sankcije koje su im nametnule zapadne zemlje. Osim na sankcije, ovo bi mogao biti i odgovor Iranaca na ranije cyber napade s virusima Stuxnet i Flame koje su, kako smatraju brojni mediji i sigurnosni stručnjaci, pokrenuli Amerikanci i Izraelci.

Odgovornost za napade preuzela je izvjesna grupa Izz ad-Din al-Qassam Cyber Fighters, koja je povezana s Hamasom, no na CNN-u kažu da dio stručnjaka smatra da oni samo žele iskoristiti situaciju i promovisati se jer su njihove dosadašnje cyber akcije bile slabo koordinisane i puno manjeg intenziteta. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *