Britanija pritiska banke oko libora

Dodajte komentar

Britanija je pojačala pritisak na posrnule banke, uz obećanje da će reorganizovati “razoreni” sistem kamatne stope libor koji je ugrozio finansijski sektor.

Britanska Uprava za finansijske usluge (FSA) dala je svoje prijedloge u nezavisnom izvještaju koji je naručio britanski ministar finansija Džordž Ozborn poslije ovogodišnje ozloglašene afere oko namještanja kamatne stope libor, prenosi agencija AFP.

Britanske banke, koji su već primorane da povećaju svoje rezerve kapitala, suočene su sa još većim pritiscima da se reformišu, pošto vlasti traže da se zaštite od nove finansijske krize.

“Razlog zašto smo ovdje je taj što smo bili obmanuti”, rekao je direktor FSA Martin Vitli.

“Sistem je uništen i potrebna mu je kompletna reorganizacija. Uznemirujući događaji koje smo otkrili u manipulaciji liborom su znatno ugrozili naše povjerenje”, dodao je on.

Afera oko libora je izbila u junu kada su britanska i američka regulatorna tijela kaznila banku “Barkliz” sa 290 miliona funti (363 miliona evra) zbog manipulacije kamatnim stopama libor i euribor u periodu između 2005. i 2009. godine.

Londonska međubankarska stopa libor je dnevna referentna kamatna stopa po kojoj banke jedna drugoj nude novac na zajam na londonskom međubankarskom tržištu, a euribor je njen ekvivalent na međubankarskom tržištu evrozone.

FSA je saopštila da će sankcije, uključujući prijetnju zatvorom, sada biti potrebne za kažnjavanje onih koji pokušaju da manipulišu liborom.

“Društvo želi da ljudi koji počine ovakvu vrstu zločina budu kažnjeni, a ukoliko to uključuje kaznu zatvorom za najteže prevare u sistemu, onda je to ono kako i treba biti”, rekao je Vitli za radio “Bi-Bi-Si”. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *