Beogradska berza: Nedjeljni izvještaj 24.09.2012. – 28.09.2012.

Dodajte komentar

Proteklih pet trgovačkih dana na Beogradskoj berzi produbili su silazni trend tržišta dok su velike blok transakcije Bambija (BMBI) značajno podigle promet. Na većini likvidnih hartija bila je prilično slaba tražnja, te iole ozbiljniji pritisak na strani ponude i dalje onemogućava rast akcija. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 13,6 miliona evra, dok je indeks najlikvidnijih akcija Belex 15 oslabio dodatnih 1,5 odsto. Od početka godine ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu beleži minus od 13,6 procenata. 

Akcije – Gro prometa tokom sedmice zabeležile su akcije požarevačkog konditora Bambi-Banat, pre svega zahvaljujući velikim blok transakcijama preko kojih je nastavljeno pregrupisavanje vlasničkih pozicija unutar Danube Foods grupe. U dve blok transakcije isprometovano je 16,1 odsto akcija Bambija po cenama od 22.000 i 23.000 dinara, dok je u redovnom trgovanju ova hartija stigla do nivoa od 23.000 dinara što je najviša vrednost ovih akcija još od novembra 2007. godine. Ranije, tokom leta, čelnici Salforda su najavili da će do kraja godine uslediti pregrupisavanje vlasništva u preduzećima kojim upravljaju, te da će Imlek (IMLK) postati krovna kompanija unutar grupacije.

U redovnom trgovanju najprometnija je bila punionica vode BB Minakva (BBMN) koja je ostvarila promet od 92,5 miliona dinara uz rast na nedeljnom nivou od 20 procenata. Ukupno je isprometovano 9,9 odsto akcija ove kompanije u verovatnom pokušaju dominantnog akcionara da do kraja konsoliduje vlasništvo. Minakva predstavlja drugu po veličini punionicu na domaćem tržištu mineralnih voda sa udelom većim od 20 procenata, dok je na poslednjoj ceni od 6.500 dinara tržišna vrednost kompanije svega 8,2 miliona evra.

Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) okončale su sedmicu padom od 0,8 odsto na nivo od  621 dinar uz solidan promet od 30,6 miliona dinara. Najveći deo ove realizacije ostvaren je u sredu kada je u potpunosti počišćena ponuda ovih hartija do kote od 630 dinara. Beogradski Imlek se takođe upisao među najprometnije hartije uz lagani rast vrednosti gotovo tokom cele trgovačke nedelje. Akcije ove najveće domaće mlekare na kraju sedmice domogle su se nivoa od 2.950 dinara, prvi put otkada je obelodanjen raskid pregovora sa Campinom. Nakon nekoliko burnih sedmica, akcije Energoprojekt holdinga (ENHL) zabeležile su mirnu trgovačku nedelju uz promet od 4,8 miliona dinara i lagani pad vrednosti. Bečejski Sojaprotein (SJPT) uz neveliki promet oslabio je 6,7 odsto na 419 dinara u veoma volatilnoj sedmici tokom koje su se akcije ove kompanije kretale u rasponu od 404 do 450 dinara.

Najprometnija bankarska akcija bila je niška AIK banka (AIKB) u kojoj Sunoko nastavlja postepeno jačanje pozicije. Ukupan promet ove akcije iznosio je nepuna 24 miliona dinara uz lagani rast vrednosti na 1.360 dinara. Beogradska Komercijalna banka (KMBN) nastavila je neprijatnu seriju spustivši se na novi istorijski minimum od 900 dinara. Akcije ove najveće domaće banke pod kontrolom države pale su dodatnih devet odsto dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 10,3 miliona dinara. Tržišna vrednost ove banke, uz ukalkulisanu konverziju prioritenih akcija u obične, trenutno iznosi 106,8 miliona evra.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje nisu generisale veće promete te je ukupna realizacija iznosila nepuna 0,3 miliona evra. Prinosi se nisu značajnije menjali pa je najveću zaradu nosila serija A2013 (oko 5,5 odsto) dok su najjeftinije i dalje obveznice A2016 koje su sedmicu okončale uz prinos od 6,6 odsto.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održana je samo jedna emisija državnih dužničkih hartija na domaćem tržištu. Emitovane su trogodišnje državne obveznice nominalne vrednosti od 10 milijardi dinara koje su realizovane sa uspešnošću od 24,1 odsto i uz prinos od 15,99 procenata. Na međunarodnom tržištu prodata je još jedna emisija evroobveznica nominovana u dolarima uz ostvareni prinos od 6,625%.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *