Hotel srušen, zapela investicija od 250 miliona

Dodajte komentar

Državni investicioni fond Katara – Qatari Diar koji je na bivšem hotelskom kompleksu Plavi horizont u uvali Pržna kod Tivta trebalo do kraja septembra da počne izgradnju luksuznog hotela i rizorta ranga pet plus zvjezdica, vrijednog preko 250 miliona eura, odlučio je da do daljeg odloži početak realizacije projekta.

Direktno iz vrha Qatari Diara menadžmentu njihove kompanije Qatari Diar Hotel Investment Property Montenegro (QDHPIM) u Crnoj Gori naloženo je da zastane sa projektom u Tivtu, zbog činjenice da u kompleksu uvale Pržna, koju su kupili prije nekoliko godina od tivatske kompanije Primorje, ima i zemljišta u privatnom vlasništvu mještana Krtola.

Katarci žele da imaju nesporno, „jedan kroz jedan“ vlasništvo nad kompleksom površine blizu 300 hiljada kvadrata, ali je nekoliko hiljada kvadrata zemlje, koja nije ekspropisana kada je Primorje prije 30-ak godina izgradilo hotel Plavi horizont, i dalje u vlasništvu nekoliko mještana Krtola.

„Privatne zemlje u tom kompleksu ima možda oko tri odsto ukupne površine, ali su naše parcele pozicionirane tako da ih Qatari Diar ne može izbjeći u izgradnji budućeg turističkog rizorta. Nudili su nam otkup zemlje po cijeni od 100 eura za kvadrat, naglašavajući da su za 75 eura po kvadratu kupili cijeli kompleks od Primorja, ali nama ta cijena ne odgovara”, kazao je „Vijestima” jedan od vlasnika zemlje, koji nije želio da mu se ime pominje u novinama.

Sagovornik je dodao da su Katarci odbili sve predloge vlasnika koji su kompaniji QDHPIM nudili više varijanti zajedničke valorizacije privatnih parcela, po sistemu zajedničkog ulaganja u izgradnju turističkih vila koje su zacrtane na tom prostoru, odnosno srazmjernog učešća u dijeljenju dobiti.

Gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš potvrdio je „Vijestima“ da je QDHPIM najavio lokalnim i državnim vlastima da neće početi izgradnju rizorta u uvali Pržna dok ne uknjiži svaki dio tog kompleksa, pa i one koji su još u privatnom vlasništvu.

 

„U suštini, nije ništa zabrinjavajuće – radi se o samo jednoj porodici koja je vlasnik nešto zemlje u tom kompleksu i mi očekujemo da će se to ubrzo riješiti. Drugi razlog za odlaganje je potreba izmjena dijela planske dokumentacije za taj kompleks zbog u međuvremenu promijenjenih okolnosti na svjetskom tržištu i strukture tražnje klijenata Qatari Diara. Stoga treba da se donese izmijenjeni urbanistički plan Pržno 2 za što će formalna odluka biti donesena na prvoj narednoj sjednici Skupštine opštine Tivat, najkasnije za dvadesetak dana“, najavio je Kankaraš.

QDHPIM nije odgovorio na pitanja „Vijesti“ – da li je tačno da do kraja septembra neće početi izgradnju hotela i resorta u uvali Pržna, koji su razlozi takve odluke, kolika je ukupna površina zemljišta u privatnoj svojini i kolika je cijena koju nude za otkup.

Umjesto konkretnih odgovora, iz agencije koja za QDHPIM radi odnose sa javnošću, proslijeđeno je saopštenje u kome navode da Qatari Diar jedna od najuticajnijih i najinovativnijih kompanija u svijetu u oblasti nekretnina gradi luksuzni turistički kompleks na lokaciji Plavi horizonti kod Tivta.

“Kompanija je posvećena saradnji sa lokalnim partnerima i dobavljačima, sa ciljem da izgradi turističku destinaciju na najvišem svjetskom nivou”, navode u saopštenju.

Čelnici kompanije QDHPIM, Opštine Tivat i Ministarstva održivog razvoj i turizma obećali su 15. novembra 2011. da će gradnja novog rizorta početi u septembru 2012. i biti završena do istog mjeseca 2014. godine.

Saopšteno je da se u septembru ove godine očekuje građevinska dozvola. Katarci su u međuvremenu srušili stari hotel Plavi horizont, ali gradnja novog nije na pomolu.

Novi hotel po urbanističkom planu “Pržno 1“, imaće 170 soba i apartmana u hotelskim vilama sa ukupno 300 ležaja, a predviđena je i izgradnja najmodernijeg SPA centra te niza pratećih sadržaja.

Traže da Vlada ubijedi građane da prodaju zemlju

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, menadžment QDHPIM se zvanično obratio Vladi i upoznao je sa „potrebom rješavanja svih imovinsko-pravnih pitanja u kompleksu uvale Pržna“.

Katarci od crnogorske države očekuju da građane ubijedi ili primora da QDHPIM prodaju zemljište u toj atraktivnoj uvali.

Nije đedovina džabe

„Ako nas već tjeraju da im prodamo đedovinu, mi to sigurno nećemo učiniti za tako mizernu cijenu od 100 eura po kvadratu“, rekao je jedan od privatnih vlasnika „Vijestima“.

On je saopštio da je QDHPIM ponudio otkup po cijeni od 100 eura za kvadrat, ali da to nije dovoljno.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *