Žugić: Oko smanjenja kamata nema pogađanja

Dodajte komentar

Zahtjev Centralne banke da se smanje eksterno visoke kamatne stope nije pogodbena aktivnost već stvarni zahtjev za očuvanje finansijske stabilnosti – kazao je guverner Radoje Žugić na svečanom otvaranju nove poslovne zgrade banke Societe Generale Montenegro.

Banku su, u prisustvu brojnih gostiju, svečano otvorili premijer Igor Lukšić i guverner Žugić.

CBCG, kazao je Žugić, aktivno radi i na kreiranju rješenja za problem visokog učešća loših kredita, kao ključne ranjivosti bankarskog sektora.- Centralna banka aktivno radi na realizaciji zaključaka Savjeta iz jula ove godine, koji je podržao i bankarski sektor, o saniranju problema eksterno visokih kamatnih stopa koje postoje u našem sistemu. Smatramo da ova (na)mjera CBCG nije pogodbena aktivnost u ovom trenutku, već stvarni zahtjev u pravcu očuvanja finansijske stabilnosti u četvrtoj godini zaredom uticaja finansijske krize. Ali, napominjem, i uz vođenje računa o očuvanju stabilnog i otvorenog tržišta i principa zdrave konkurencije i dobre bankarske prakse – kazao je guverner.

 

– Uz tehničku podršku Svjetske banke, u toku su aktivnosti na kreiranju predloga CBCG da u adekvatnoj pravnoj formi propiše mogućnosti pregovora banaka i klijenata uz posredovanje medijatora. Ovo su modeli zasnovani na dobrovoljnoj rezoluciji banke i klijenta kako bi se došlo do rješenja u obostranom interesu. To znači prihvatanje londonskog modela u rješavanju statusa kredita koji kasne – najavio je guverner.

Premijer Lukšić je naglasio značaj bankarskog poslovanja za budući ekonomski razvoj i unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

 

– Ekonomska i finansijska kriza uslovila je preispitivanje i prilagođavanje novonastalim tržišnim uslovima i zahtjevima regulacije. Vrijeme u kojem živimo je test odgovornosti i sposobnosti bankarskog menadžmenta da isprati ekonomske tokove i kroz održivost bankarskog poslovanja obezbijedi podršku razvojnim projektima u svim segmentima društva, ujedno obezbjeđujući i kvalitet bankarskih usluga koje pružaju građanima. Raduje me što je Societe Generale bankaMontenegro primjer kako se opreznim i strateški orjentisanim poslovanjem, u složenim ekonomskim okolnostima, može održati stabilna pozicija na tržištu. O tome svjedoče pokazatelji poslovanja banke, ali i priznanja od strane inostrane stručne javnosti – kazao je Lukšić i dodao da vraćanje povjerenja privrede i građana predstavlja poseban izazov za bankarski sektor.

U takvim okolnostima, objasnio je on, izvori finansiranja su oskudni, a time očekivanja i pritisci na bankarski sektor u cilju pružanja podrške privredi narasli.

Zamjenik izvršnog direktora Societe Generale Grupe Bernard David  istakao je da je Societe Generale u posljednjih deset godina postala jedna od najjačih bankarskih mreža, posebno u Centralnoj i Istočnoj Evropi u kojima opslužuje više od 11 miliona klijenata.

Glavna izvršna direktorka Societe Generale Montenegro Branka Pavlović je istakla da je investicija u novu poslovnu zgradu rezultat uspješnog poslovanja u prethodnom periodu:

– Već tri godine zaredom prevazilazimo očekivan i usvojen planiran godišnji rast po svim kategorijama – učešća na tržištu, bilansne sume, depozita, kredita, kvaliteta kreditnog portfolija, profita. Cilj nam je da u narednom periodu raste i indeks zadovoljstva naših klijenata i zaposlenih – kazala je Pavlović.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *