Velikim evropskim bankama nedostaje 199 milijardi eura

Dodajte komentar

Velikim evropskim bankama nedostaje ukupno 199 milijardi evra dodatnog kapitala kako bi se uskladile sa strožijim međunarodnim kapitalnim propisima, saopštila je u četvrtak Evropska agencija za banke (EBA).

Procjena se zasniva na ciljanoj minimalnoj stopi adekvatnosti kapitala od sedam odsto a ukupni iznos manji je za 32,3 milijarde evra nego što je bio u junu, objavio je evropski regulator u izveštaju o usklađivanju evropskih banaka s novim međunarodnim propisima Basel III.

U aktuelnom je izveštaju osnova za izračun iznosa bilo finansijsko stanje u bankama na kraju prošle godine dok se u junskom izvještaju temeljila na podacima od prošlogodišnjeg juna.

Novi međunarodni propisi o kapitalu banaka, poznatiji pod nazivom Basel III, postupno će stupati na snagu od januara iduće godine da bi se u cjelosti počeli primjenjivati od 2019.

Lista kontrolisanih banaka nije objavljena, uz napomenu da su prema visini osnovnog kapitala razvrstane u dvije grupe. Prva je obuhvatila 44 banke iz 14 zemalja Evropske unije i Norveške, s osnovnim kapitalom većim od tri milijarde evra i međunarodnim poslovanjem.

U drugu grupu uvrštene su sve ostale banke, njih ukupno 112. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *