Ruska firma zainteresovana za kupovinu Željezare Smederevo

Dodajte komentar

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je jedna velika ruska firma zainteresovana da kupi srpsku željezaru Smederevo i blizu je postizanje dogovora, te dodao da ne vidi velike političke probleme u odnosima Beograda sa Amerikom.

Dačić je na konferenciji za novinare, nakon skupa Američke privredne komore, rekao da ruska firma želi da izađe u javnost tek kada bude potpisan protokol o namjerama i da Rusi žele da upravljaju željezarom i ulože više od sto miliona evra u ponovno buđenje proizvodnje.

“Ali, još nije izvjesno da li će do tog aranžmana doći. Nadam se da ćemo ovo pitanje uspješno riješiti u okviru državnih odnosa između Srbije i Rusije”, rekao je Dačić, te naveo da je cilj Vlade Srbije da do kraja godine riješi pitanje te željezare i da država eventualno ostane u dijelu vlasništva, oko 20 do 30 odsto.

On je rekao da su za Srbiju veoma bitni odnosi sa SAD, ne samo politički, već i ekonomski, te dodao da je Srbiji potrebno više američkih investicija, što će biti cilj srpske Vlade u narednom periodu.

“Ne vidim da imamo velike političke probleme u odnosima sa SAD, naprotiv Vlada Srbije ima veoma korektnu komunikaciju”, rekao je Dačić, navodeći da Srbija i SAD imaju različite stavove o pojedinim pitanjima, ali se ne razlikuju stavovi i želja da se ti problemi riješe mirnim putem.

Prema njegovim riječima, politika Srbije ostaće ista, a to je evropski put i nastavak dijaloga između Beograda i Prištine.

Navodeći da su za Srbiju veoma bitne strane investicije zbog brzog izlaska iz ekonomske krize, Dačić je rekao da se razgovara i sa kineskim investitorima o ulaganju u energetiku, u “Kostolac”, a sa Italijanima su potpisani projekti i sporazumi za hidrocentrale na Drini.

On je dodao da se u decembru očekuje dolazak premijera Češke, zemlje koja je zainteresovana za ulaganje u srpski energetski sektor, a u decembru bi trebalo da počne izgradnja gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju, investicije vrijedne oko dvije milijarde evra.

Dačić je rekao da je Srbiji bitan dolazak Međunarodnog monetarnog fonda ne da bi dao novac, već da bi dao pozitivnu ocjenu srpskom ekonomskom sistemu i tako uticao na povećan broj investitora i pozitivniji odnos finansijskih organizacija prema Srbiji. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *