Žestoki sukobi na prilazima parlamentu u Madridu

Specijalne snage španske policije gumenim su mecima obuzdali veliku grupu protestanata iz pokreta ogorčenih (indignados) na prilazu parlamentu u Madridu u utorak naveče, javljaju agencije.

Nekoliko hiljada “indignadosa” namjeravalo je napraviti ljudski lanac oko parlamenta, okružen barikadama i jakim policijskim snagama. Do sukoba je došlo kada su protestanti pokušali maknuti jednu prepreku. Policija se prvo koristila pendrecima, a potom i gumenim mecima.Snage sigurnosti do naveče su uspjele rastjerati dio protestanata, a oni koji su ostali sjedili su na podu s rukama u zraku i vikali “ovo je naše oružje” i “ujedinjeni narod nikada neće biti pobijeđen”.

Po dosad poznatim podacima, najmanje je 15 uhapšenih i šestero ozlijeđenih.

Građani Madrida protestovali su protiv vladinih priprema za novi krug nepopularnih mjera štednje za 2013. godinu. Preko društvenih mreža nekoliko pokreta nezadovoljnih građana pozvalo je na okupljanje.

Građani su siti rezanja budžeta na štetu plata u državnom sektoru, a organizatori ukazuju na cijeli niz mjera usvojenih dekretom. (seebiz.eu)

Check Also

Najbogatiji građanin Srbije zaradio 6,37 miliona eura tokom 2019. godine

Najbogatiji građanin Srbije protekle godine zaradio je više od 6,3 miliona eura, što je oko …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *