Cijene stanova najviše rastu u Latinskoj Americi

Dodajte komentar

Tržište nekretnina ostvarilo je najveći rast u Kini i Brazilu, dok negativne rezultate ima zona evra, a s njom i ceo evropski kontinent, pokazao je najnoviji indeks cena koji redovno izdaje međunarodne firma za nekretnine “Najt Frank”.

Cene kuća i stanova porasle su u Brazilu u drugom tromesečju za 18 odsto. Sledi Austrija sa rastom od 11 odsto, Turska sa preko 10 odsto, koju u stopu prati Rusija. 

Globalni indeks je u proseku povećan za 1,1 odsto, što je najbolji rezultat od kraja 2009. godine.

Analitičari “Najt Franka” ipak u svom izveštaju upozoravaju da je malo verovatno da bi na tržištu nekretnina moglo da dođe do značajnijeg preokreta, jer se za ostatak godine ne mogu očekivati izrazitiji stimulansi rasta.

Posebno je Evropa udaljena čak i od blagog oživljavanja tržišta nekretnina. U letnjem periodu je “zacementirano” postojeće stanje, a tokom jesenjih meseci će u zoni evra biti obnovljena debata i dalja nestabilnost u pogledu mogućeg izlaska Grčke, ukazali su analiticari.

Teško dostupno finansiranje, ograničena ponuda radnih mesta i nisko poverenje potrošača guši tražnju, objašnjavaju stručnjaci.

Najgori cenovni indeksi su u Irskoj, Grčkoj i Mađarskoj, gde je pad premašio granicu od deset osto. U Evropi je u proteklom periodu najveći pad pretrpelo tržište komercijalnih nekretnina.

Poboljšava se situacija na stambenom tržištu SAD, gde je indeks skočio za čak sedam odsto. Ipak, u poređenju sa predkriznom 2006. godinom, cene kuća u Americi su niže za 35 odsto. Ohrabrujući pokazatelj je to što je broj oduzete imovine zbog neplaćanja hipoteka pao na najniži nivo od kraja 2007. godine. (kamatica.com)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *